AISI 1030 ÇELİK YÜZEYİNE GTA KAYNAK YÖNTEMİYLE Nİ3AL İNTERMETALİK BİLEŞİĞİNİN KAPLANABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - KÜÇÜKARSLAN, ADİL (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu çalışmada, AISI 1030 Çelik malzemesine GTA kaynak yöntemiyle Ni3Al tozu kaplanarak elde edilen malzemelerin mikro yapılarına ve mikro sertlik değerlerine üretim parametrelerinin etkileri araştırılmıştır. Deneysel çalışmada; kaynak akım şiddeti değişken parametreler olarak seçilmiştir. Yüzeyi kaplanmış malzemelerin mekanik özelliklerini belirlemek amacıyla numunelere mikrosertlik testleri uygulanmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda; GTA kaynak yöntemi ile yapılan kaplamada, kaynak akım şiddeti değişken parametrelerinden en uygun olanının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmanın birinci bölümünde konuya giriş yapılmıştır. İkinci bölümde karbonlu çelikler tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde metallerarası bileşikler hakkında bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde Alüminyum esaslı intermetalik bileşikler hakkında bilgi verilmiştir. Beşinci bölümde Nikel Alüminyum İntermetalik fazların oluşum mekanizması hakkında bilgi verilmiştir. Altıncı bölümde Nikel Alüminatların reaktif işlenmesi hakkında bilgi verilmiştir. Yedinci bölümde Nikel Alüminid kaplamaların termodinamiği hakkında bilgi verilmiştir. Sekizinci bölümde deneysel çalışmalar detaylı olarak incelenirken, deney sonuçları irdelenmiştir. Dokuzuncu son bölümde çalışma sonunda elde edilen genel sonuçlar değerlendirilmiştir.

In this study, AISI 1030 steel GTA welding method were investigated Ni3Al powder coating material from the micro-structures and micro-hardness values of the production parameters of the materials. In experimental study; welding current were selected as variable parameters. Microhardness tests were applied to the coated samples in order to determine the mechanical properties of materials. As a result of studies; the coating with GTA welding process, the variable parameters of welding current to be used as a coating material to determine the most appropriate one. In the first part of this study is made of an introduction. In the second part of austenitic stainless steels is presented to stainless steels. The third section provides information on compounds to metals. The fourth chapter provides information on aluminum-based intermetallic compounds. In the fifth chapter provides information on the formation mechanism of nickel-aluminum intermetallic phases. The sixth chapter provides information on the processing of nickel-reactive aluminates. Nickel aluminide coatings are given information about the thermodynamics of the seventh chapter. Experimental studies are examined in detail in the eighth section, which were analyzed experimental results. Working at the end of the last section is obtained the ninth overall results.
Investigation of surface coating Ni3Al intermetalic compound on the AISI 1030 steel by using GTA welding method
Keywords: Teknik Eğitim