FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENLERİNİN STEM TEMELLİ ETKİNLİKLERE YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ - İŞIK, SEMA NUR (Fırat Üniveristesi, 2022)
Son yıllarda dünyada küresel boyutta hızla değişen ekonomik, teknolojik ve bilimsel şartlar eğitim sisteminin de değişmesi gerekliliğini ortaya koymuştur. Eğitim sistemi 21. yüzyıla göre dönüşüp değiştiğinde ülkeler arası rekabette ülkelerin üstün olma çabasının olumlu sonuçlanması için ülkelerin eğitime ciddi yatırımlar yapmasını gerekli kılmıştır. Son yıllarda yatırıma ve gelişmeye en açık eğitim yaklaşımının olan STEM (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) yaklaşımı, teknolojik, ekonomik, bilimsel alanlarda ülkelerin gelişimine katkı sağladığı düşünülmektedir. Çalışmanın amacı; STEM yaklaşımı ve çevrimiçi ortam ile uygulanan STEM temelli etkinliklere yönelik STEM eğitimi almış öğretmenlerin görüşlerini almak ve alınan görüşleri değerlendirmektir. Çalışmanın amacına ulaşmak için; STEM eğitimi almış 24 fen bilimleri öğretmenine çevrimiçi ortamda 9 açık uçlu soru sorulmuştur. Yapılan çalışma, nitel araştırma yaklaşımlarından fenomenoloji (olgu bilim) desenine göre yürütülmüştür. Çalışmada veri toplama aracı olarak; öğretmenlerin STEM temelli etkinliklerine yönelik görüşlerini ortaya çıkarmak için "Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu" kullanılmıştır. Çalışmaya katılan öğretmenler STEM eğitim yaklaşımını 'bilim, teknoloji, matematik, geri dönüşüm, disiplinler arası ilişki, fizik, mühendislik, yeni beceri geliştirme, yaratıcı düşünme, buluş, 21. yy becerileri ve uygulamalı bilimler' gibi kelime ve kelime gruplarıyla bağdaştırmış ve STEM temelli etkinliklerin başta fizik olmak üzere bütün fen alanlarıyla ilgili olduğunu vurgulamışlardır. Araştırmada; STEM temelli etkinlikler uygulandığı takdirde öğrenme-öğretme sürecine olumlu yansıdığı, öğretmenlerin mesleki doyuma ulaşmasına katkı sağladığı, öğrencilerde 21. yy becerilerini geliştirdiği ve aynı zamanda öğretmen-öğrenci ilişkisinin gelişimini desteklediği sonucuna varılmıştır. STEM temelli etkinlikler uyguladığında öğrencilerin bilişsel, sosyal/duyuşsal ve devinişsel gelişim becerilerini geliştirdiğine yönelik veriler elde edilmiştir. Öğretmenler, STEM temelli etkinlikleri uygularken öğrencilerin, 'fikir geliştirme aşamasında, grup çalışması yürütülürken, fikirler uygulanırken, ilk defa uygulama yapılırken, hazırbulunuşluk sağlanmadığında, materyalin yetersizliği' gibi aşama ve durumlarda zorluk yaşadığını belirtmişlerdir. Çalışmaya katılan öğretmenler, STEM temelli etkinliklerin çevrimiçi ortamda uygulanması durumunda hem STEM temelli etkinliklerin uygulanmasından hem de çevrimiçi ortamdan kaynaklı avantaj ve dezavantajların oluşabileceğine vurgu yapmışlardır. Sonuç olarak, çalışmaya katılan fen bilimleri öğretmenlerinin STEM yaklaşımının doğasına yönelik farkındalığa sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda STEM yaklaşımı hem yüz yüze eğitimde hem de çevrimiçi ortamda uygulandığında öğretmenlere ve öğrencilere sağladığı avantajların örtüştüğü belirlenmiştir. Fakat STEM eğitiminin uzaktan eğitimle sürdürülürken dezavantajları incelendiğinde hem yüz yüze eğitimden kaynaklı zorluklar hem de çevrimiçi ortamdan kaynaklı zorlukların birlikte yer alması çevrimiçi ortamda STEM temelli etkinliklerin uygulanmasını zorlaştırdığı sonucuna varılmıştır.

In recent years, the rapidly changing economic, technological, and scientific conditions in the world have revealed the necessity of changing the education system. The transformation of the education system according to the 21st century made it necessary for countries to make serious investments in education in order for the countries to have a positive result in the competition. The STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) approach, which is the most open educational approach to investment and development in recent years, is thought to contribute to the development of countries in technological, economic, and scientific fields. The aim of the study is to obtain the opinions of the teachers who have received STEM training on online STEM-based activities and to evaluate the opinions received. In order to achieve this, 24 science teachers who received STEM education were asked 9 open-ended questions online. The phenomenology, which is one of the qualitative research approaches, was used. In the study, a "Semi-Structured Interview Form" was used to reveal teachers' views on STEM-based activities as a data collection tool. The teachers participating in the study associated the STEM education approach with words and word groups such as 'science, technology, mathematics, recycling, interdisciplinary relationships, physics, engineering, new skill development, creative thinking, invention, 21st century skills, and applied sciences' and emphasized that STEM-based activities are related to all science fields, especially physics. As a result of the research, it was concluded that STEM-based activities reflect positively on the learning-teaching process, contribute to teachers' professional satisfaction, improve students' 21st century skills, and also support the development of the teacher-student relationship. It was emphasized that STEM-based activities improved students' cognitive, social/affective and psychomotor development skills. Teachers stated that while implementing STEM-based activities, students had difficulties in some situations such as during the idea development stage, group work, lack of readiness, and insufficiency of material. Teachers who participated in the study emphasized that if STEM-based activities are applied online, advantages and disadvantages may arise from both the application of STEM-based activities and the online environment. However, whether the STEM-based activities were carried out face to face or online, it was concluded that they have many advantages both for teachers and students. On the other hand, it is understood that both the difficulties arising from face-to-face education and from the online environment make it difficult to implement STEM-based activities online.
Examination of the opinions of science teachers on STEM-based activities
Keywords: Eğitim ve Öğretim