Karo endüstrisi atıksularının fizikokimyasal arıtılabilirliği - Arslan, E. Işıl; Aslan, Sibel; Topal, Murat (Erciyes Üniversitesi, 2010)
Bu çalışmada Malatya’da bulunan bir karo endüstrisi atıksuyunun fizikokimyasal arıtılabilirliği farklı zamanlarda alınan iki numunede incelenmiştir. Bu amaçla, pıhtılaştırıcı olarak Al2(SO4)3x18H2O, FeCl3x6H2O ve Agroflok 100 seçilmiş ve toplam katı madde (TKM) ve askıda katı madde (AKM) giderim verimleri incelenmiştir. Bu pıhtılaştırıcılar, 100, 200, 300 ve 400 ppm miktarlarında kullanılmış ve en uygun pıhtılaştırıcı miktarları belirlenmiştir. I. numunede en yüksek TKM ve AKM giderim verimleri, kullanılan tüm pıhtılaştırıcılar için 100 ppm miktarlarında elde edilmiştir. En yüksek TKM ve AKM giderim verimleri FeCl3x6H2O ile elde edilmiştir. II. numunede en yüksek TKM ve AKM giderim verimleri sırasıyla 400 ppm Al2(SO4)3x18H2O ve 400 ppm Agroflok 100 ile elde edilmiştir. 200 ppm Al2(SO4)3x18H2O ve 200 ppm FeCl3x6H2O ile elde edilen AKM giderim verimleri, 400 ppm Agroflok 100 ile elde edilen verime yakın olmuştur.

In this study, physicochemical treatability of wastewater of a tile industry located in Malatya was investigated in two samples taken at various times. For this aim, Al2(SO4)3x18H2O, FeCl3x6H2O and Agrofloc 100 were sellected as coagulants and total solid matter (TS) and suspended solid matter (SS) removal efficiencies were investigated. These coagulants were used at dosages of 100, 200, 300 and 400 ppm and optimum coagulant dosages were determined. In sample I, highest removal efficiencies of TS and SS were achieved for 100 ppm dosages for all coagulants used. The highest TS and SS removel efficiencies were obtained by FeCl3x6H2O. In sample II, the highest TS and SS removal efficiencies were achieved by 400 ppm Al2(SO4)3x18H2O and 400 ppm Agrofloc 100, respectively. SS removal efficiencies achieved by 200 ppm Al2(SO4)3x18H2O and 200 ppm FeCl3x6H2O were similar to the efficiency achieved by 400 ppm Agrofloc 100.
Physicochemical treatability of tile industry wastewater