HEMATOLOJİK MALİGNİTELİ HASTALARIN KAN KÜLTÜRÜ SONUÇLARININ İNCELENMESİ VE ANTİBİYOTİK DİRENCİYLE İLİŞKİLİ RİSK FAKTÖRLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ÇAKAR, KÜBRA ŞENGÜL (Fırat Üniveristesi, 2024)
Hematolojik malignitesi olan hastalarda gerek hastalığın tedavisinde kullanılan kemoterapatik ilaçlar, gerek hastalığın neden olduğu nötropeni hastaları olası enfeksiyonlara açık hale getirmektedir. Bu hastalarda gelişen kan dolaşım enfeksiyonları oldukça mortal seyredebilmektedir. Bu nedenle hematolojik malignitesi olan hastalarda enfeksiyonun doğru bir şekilde kontrolü büyük önem arz etmektedir. Çalışmamızın amacı hematolojik malignitesi olan hastalarda kan dolaşım enfeksiyonlarında üreyen etkenler, bu etkenlerin sıklığı, üreyen izolatlarda antimikrobiyal direnç profillerinin ortaya konması ve dirençle ilişkili faktörlerin incelenmesidir. Çalışmamızda 2020-2023 yılları arasında Fırat Üniversitesi Hastanesi hematoloji servisinde kan dolaşım enfeksiyonu olan 112 hasta retrospektif olarak incelendi. 112 kan dolaşım enfeksiyonu gözlendi. Tekrarlayan üremeler ve cilt florası olarak değerlendirilen üremeler çalışmaya dahil edilmedi. Kadınların oranı %49,1 ve erkeklerin oranı da %50,9 olarak bulundu. En sık gram pozitif bakteriler izole edildi. Tüm etkenler içerisinde en sık koagülaz negatif stafilokoklar görüldü. Antimikrobiyal direnç oranlarımız yapılan başka çalışmalara nispeten daha yüksek oranda gözlendi. 4 yıllık süreç içerisinde kan kültüründe üreyen izolatlarda giderek artış gösteren bir çoklu ilaç direnci tespit edildi. Artan direnç oranları endişe verici olarak değerlendirildi. Uzun süreli hastanede yatışı olan ve katateri olan hastalarda direnç oranları daha yüksek olarak gözlendi. Hastalara uygulanan ampirik antibiyotik tedavisi antibiyogram sonucuyla karşılaştırıldığında uygun olmayan verilen tedaviye dirençli enfeksiyon etkeninin görülmesinin hasta popülasyonunda mortaliteyi artırdığı gösterildi. Artan direnç uygulanan ampirik tedavileri yetersiz kılmakta ve bu hastalarda mortaliteyi artırmaktaydı. Sonuç olarak çalışmamız yerel epidemiyolojinin önemini bir kez daha göstermektedir. KDE'da etkili bir ampirik antibiyotik tedavisi başlanmasına yardımcı olacak bir yerel epidemiyoloji bilgisi, mortalite oranlarının düşmesine olanak sağlayacaktır. Anahtar Kelimeler: kan dolaşım enfeksiyonları, antimikrobiyal direnç, kan kültürü

In patients with haematological malignancy, both chemotherapeutic drugs used in the treatment of the disease and neutropenia caused by the disease make the patients vulnerable to possible infections. Bloodstream infections developing in these patients may have a highly mortal course. Therefore, accurate control of infection in patients with haematological malignancy is of great importance. The aim of our study was to determine the agents grown in bloodstream infections in patients with haematological malignancies, the frequency of these agents, the antimicrobial resistance profiles of the isolates grown and to examine the factors associated with resistance. In our study, 112 patients with bloodstream infections in the haematology ward of Fırat University Hospital between 2020 and 2023 were retrospectively analysed. 112 bloodstream infections were observed. Recurrent growths and growths considered as skin flora were not included in the study. The proportion of females and males was 49.1% and 50.9%, respectively. Gram positive bacteria were isolated most frequently. Coagulase negative staphylococci were the most common among all agents. Our antimicrobial resistance rates were higher compared to other studies. During the 4-year period, a gradually increasing multidrug resistance was detected in blood culture isolates. Increasing resistance rates were considered to be alarming. Higher rates of resistance were observed in patients with prolonged hospitalisation and patients with catheters. When the empirical antibiotic treatment applied to the patients was compared with the antibiogram result, it was shown that the presence of an infectious agent resistant to inappropriate treatment increased mortality in the patient population. Increasing resistance rendered empirical treatments inadequate and increased mortality in these patients. In conclusion, our study once again demonstrates the importance of local epidemiology. Knowledge of local epidemiology will help to initiate an effective empirical antibiotic treatment in BSI and decrease mortality rates. Keywords: bloodstream infections, antimicrobial resistance, blood culture
Analysis of blood culture results of haematological malignancy patients and investigation of risk factors associated with antibiotic resistance
Keywords: Mikrobiyoloji