DOĞU ANADOLU`YA YAPILAN KAMU HARCAMALARI (1927-1950) - KOPAR, METİN (Fırat Üniveristesi, 2005)
Doktora TeziDoğu Anadolu'ya Yapılan Kamu Harcamaları(1927-1950)Metin KOPARFırat ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüTarih Ana Bilim DalıElazığ-2005, Sayfa: 203Ülkenin tümüyle gelişme ihtiyacını giderme yolunda ciddû adımlar Cumhuriyetdöneminde başlatılmıştır. Sanayû planları, ulaştırma altyapısının kurulması ve tarımsalgelişmeye yönelik çabalar, tümüyle gelişme ihtiyacı içinde olan Anadolu'nunkalkındırılmasına yöneliktir. Cumhuriyetten itibaren görülebilen en büyük hamle Atatürkdönemine ait olandır. Atatürk'ten sonra da iktisadi sahada görülen özveri devam ettirilmeyeçalışılmıştır.Cumhuriyet Döneminde ülkede yapılan inkılaplar Türk milleti için kısa sürede bir umutve ufuk doğurmuştur. Bunun sonucu başlayan kalkınma hamlesi büyük bir başarı ilesürdürülürken Doğu Anadolu Bölgesi'nde bundan nasibini almış, bütün olumsuzluklararağmen ciddi adımlar atılmıştır.Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan itibaren bölgeler arasındaki farkların giderilmesiiçin büyük bir çaba içerisine girmiştir. Devletin almış olduğu tedbirler ile bölgeler arasıfarkların büyümesini önlemeye çalışmışsa da istenilen neticeye ulaşılamamıştır.Anahtar Kelimeler: Ekonomi, Kamu Harcamaları, Sanayi, Nüfus, Doğu Anadolu,Adalet, Sağlık, Tarım,

ÖZETDoktora TeziDoğu Anadolu?ya Yapılan Kamu Harcamaları(1927-1950)Metin KOPARFırat ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüTarih Ana Bilim DalıElazığ-2005, Sayfa: 203Ülkenin tümüyle gelişme ihtiyacını giderme yolunda ciddû adımlar Cumhuriyetdöneminde başlatılmıştır. Sanayû planları, ulaştırma altyapısının kurulması ve tarımsalgelişmeye yönelik çabalar, tümüyle gelişme ihtiyacı içinde olan Anadolu?nunkalkındırılmasına yöneliktir. Cumhuriyetten itibaren görülebilen en büyük hamle Atatürkdönemine ait olandır. Atatürk?ten sonra da iktisadi sahada görülen özveri devam ettirilmeyeçalışılmıştır.Cumhuriyet Döneminde ülkede yapılan inkılaplar Türk milleti için kısa sürede bir umutve ufuk doğurmuştur. Bunun sonucu başlayan kalkınma hamlesi büyük bir başarı ilesürdürülürken Doğu Anadolu Bölgesi?nde bundan nasibini almış, bütün olumsuzluklararağmen ciddi adımlar atılmıştır.Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan itibaren bölgeler arasındaki farkların giderilmesiiçin büyük bir çaba içerisine girmiştir. Devletin almış olduğu tedbirler ile bölgeler arasıfarkların büyümesini önlemeye çalışmışsa da istenilen neticeye ulaşılamamıştır.Anahtar Kelimeler: Ekonomi, Kamu Harcamaları, Sanayi, Nüfus, Doğu Anadolu,Adalet, Sağlık, Tarım,
The Expenditure of the goverment made in Eastern Anatolian region (1927-1950)
Keywords: Tarih