DEPRESİF BOZUKLUK VE ALT TİPLERİNDE GHRELİN, BÜYÜME HORMONU, TRİGLİSERİD, KOLESTEROL VE ALT TİPLERİNİN DÜZEYLERİ VE KLİNİK DEĞİŞKENLİKLERLE İLİŞKİSİ - TOPUZ, MEHTAP SARIBAŞ (Fırat Üniveristesi, 2008)
Son yıllarda, değişik ruhsal bozuklukların patofizyolojisini açıklamada ghrelin ile ilgili çalışmalar önemli bir yer tutmaya başlamıştır. Depresif bozukluk (DB) etyopatogenezinde lipit profillerinin ve ghrelinin önemi bilinmemektedir. Bu çalışmada depresif bozukluk alt tiplerinde, serum ghrelin, kolesterol, trigliserit ve alt tiplerinin düzeyleri ve klinik değişkenlerle olan ilişkisi araştırılmıştır.Çalışma süresince Fırat Üniversitesi Fırat Tıp Merkezi Psikiyatri Kliniği ve Polikliniği'ne başvuran ve yatarak ya da ayaktan tedavi gören, DSM-IV tanı ölçütlerine göre depresif bozukluk tanısı almış ve çalışma ölçütlerine uyan 50 depresif bozukluklu hasta ile 12 sağlıklı kontrol grubu çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalara sosyodemografik ve klinik bilgi formu, Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği ve SCID-I uygulanmıştır. Çalışma ölçütlerine uyan hasta ve kontrol gruplarında serum ghrelin, büyüme hormonu, trigliserid, kolesterol ve alt tiplerinin düzeylerine bakılmıştır.Kontrol grubuyla, depresif bozukluklu hastalar arasında; HDL dışında, Ghrelin, kolesterol, trigliserid, VLDL ve LDL düzeyleri arasında anlamlı farklılıklar belirlendi Bu anlamlı farklılıklar major depresif bozukluk, distimik bozukluk ve BTA depresif bozukluk alttiplerinde de devam etti.Depresif bozukluklu hastalarda ghrelin ve tüm lipit profilleri arasında patofizyolojik bir ilişki olabilir. Bu ilişkinin distimik bozukluklu hastalarda daha belirgin olduğunu, bunun hastalığın süregenleşmesiyle bir ilişkisi olabileceğini ve depresif bozukluklar arasında fenomenolojik ayrımdan öte nörobiyolojik bir ayrımı da içerebileceğini speküle edebiliriz. Bütün bunların ötesinde de depresif bozukluklu hastaları ruhsal yönden takip ederken, lipit profillerini de serebrovasküler ve kardiyovasküler riskleri gözönünde bulundurarak takip etmemiz çok önemli gibi görünmektedir.

Recently, the studies regarding ghrelin to examine the pathophysiology of various psychiatric disorders have been focused. It is unknown the importance of the lipid profils and ghrelin in the depressive disorder (DD). In the present study, the values of serum ghrelin, triglyceride, cholesterol, and subtypes and its relationships with clinical variables in DD subtypes were evaluated.The study comprised 50 depressive disordered patients who had applied to Firat University Firat Medical Center Department of Psychiatry as out- or in- patients and had been diagnosed with panic disorder according to the criteria of DSM-IV and 12 healthy controls. The patients were administered the sociodemographical data form, Hamilton Depression Rating Scale and SCID. In the patients and controls who were met the study criteria, serum ghrelin, growth hormone, triglyceride, cholesterole, and subtypes levels were obtained.There were significant differences between VLDL, LDL, TG, total cholesterol and ghrelin levels in the DD with compared to controls but not for HDL levels. These significant differences continued in the subtypes of the DD with major depressive disorder, distimic disorder and depressive disorder not otherwise specified (NOS).There may be a pathophysiological association between ghrelin and total lipid profiles in DD patients.These relationships are more clear in the distimic disorder and these are correlated with the chronicity of the disorder. In addition to them it is seen important the check of lipid profilles emphasized cerebrovasculer and cardiovasculer risks when we followed the depressive patients as psychologically .
The levels of the ghrelin, growth hormone, triglicerid, cholesterol and subtypes in the depressive disorder and subtypes research the relationship with the clinical variabilite
Keywords: Psikiyatri