PATOLOJİK VE NORMAL GEBELİKLERDE YENİDOĞANLARIN UMBLİKAL ARTER, VENLERİNDE LEPTİN VE ÇİNKO DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - GÜZEL, SAADET PİLTEN (Fırat Üniveristesi, 2004)
Son on yıl içerisinde, etiyolojisi belirsiz patolojik gebelikler üzerinde birçok klinik çalışmalar yapılmıştır. Yapılan çalışmaların birçoğunda leptin, çinko seviyeleri ile gestasyonel diyabet (GD), hafif preeklampsi (HP), ağır preeklampsi (AP), intaruterin gelişme geriliği (IUGR) ve makrozomik fetus arasında ilişkinin olduğu bildirilmiştir. Bundan dolayı, yaptığımız çalışma patolojik gebeliklerle sağlıklı gebelerin maternal serum leptin, çinko ve yenidoğan venöz-arteryel kord leptin ve çinko arasındaki ilişkinin olup olmadığını belirlemeyi amaçlamıştır. Kan örnekleri patolojik ve sağlıklı 200 gebeden toplanmıştır. Yenidoğanlarm venöz ve arteryel kord kan örnekleri alınmıştır. Leptin ve çinko seviyeleri sırasıyla ELISA ve atomik absorbsiyon spektrofotometresi (AO) ile bakılmıştır. GD, HP, AP, IUGR, MF gebelerde anlamlı yüksek leptin seviyeleri görülürken; GD, HP, AP, IUGR gebelerde çinko seviyeleri kontrole göre anlamlı düşüktü. MF gebelerde ise çinko kontrolden hafif yüksekti. GD, HP, AP, MF yenidoğanlarda venöz-arteryel kord leptin seviyesi kontrole göre anlamlı yüksekti. IUGR gebelerde venöz-arteryel kord leptin seviyesi kontrole göre anlamlı düşüktü. GD, HP, AP, IUGR venöz-arteryel kord çinko seviyesi kontrole göre anlamlı düşüktü. MF gebelerde venöz-arteryel kord çinko seviyesi kontrole göre hafif düşüktü. Bulgularımız, leptin ve çinko konsantrasyonlarının GD, HP, AP, RJGR, ve MF gebelerle ilişkili olduğunu ve bu parametrelerin patolojik gebeliklerin patogenezinde rol oynadığını ileri sürmektedir.Anahtar kelimeler: Leptin, çinko, patolojik gebelikler

During the past decade, numerous clinical studies have done in women with pregnancy pathogenesis, but their etiology are still abscure. Most of recent work are recorded that there are a link between appropriate leptin, zinc level and following gestational disorders: Gestational diabetes (GD), mild pre-eclampsia (MP), severe pre-eclampsia (SP), intrauterine growth restriction (IUGR) and macrosomic fetus (MF). Therefore, the aim of the present work was to determine whether maternal serum leptin, zinc and new born umbilical venous-arterial serum leptin and zinc concentration were associated with a complicated pregnancy and women who had an uncomplicated pregnancy. Blood samples were obtained 200 women at delivery, identified as having a complicated and unacomplicated pregnancy. Umbilical venous and arterial blood samples were taken from their newborns. Leptin and Zn levels were determined by using ELISA and AO, respectively. Patients with GD, MP, SP, IUGR, MF showed significantly increased leptin while zinc levels of GD, MP, SP, IUGR were significantly lower than in controls. In MF cases zinc was slightly higher than in controls. Newborns of GD, MP, SP, MF of umblical venous-arterial showed significantly increased leptin than in controls. In IUGR cases umblical venous-arterial leptin level was significantly lower than in controls. Newborns of GD, MP, SP, IUGR of umblical venous-arterial showed significantly decreased zinc than in controls. In MF cases umblical venous-arterial zinc level was slightly lower than in controls. Our findings suggested that concentrations of leptin and zinc can accompany GD, MP, SP, IUGR, and MF possibly contribute to the pathogenesis.Key words: Leptin, zinc, pathological pregnancies
Investigation of newborn umblical arterial and venous leptin and zinc levels in pathological and normal pregnancies
Keywords: Biyokimya; Biochemistry