MADEN SAHASINDAN ETKİLENEN İNCİ ÇAYI'NDA BAZI AĞIR METALLERİN SUCUL BİTKİLER İLE AKÜMÜLASYONUNUN ARAŞTIRILMASI - ÇINAR, MUSTAFA BURAK (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu tezde, maden sahasından etkilenen İnci Çayı'nda su eğrelti otu ve su mercimeği bitkilerinin bazı ağır metalleri akümülasyon kapasitelerinin belirlenmesi amaçlandı. Maden sahasından etkilenen İnci Çayı içine reaktörler yerleştirildi. Reaktörlere su eğrelti otu ve su mercimeği bitkileri eklendi. Bitkilerden belirli aralıklar ile numuneler alındı. Alınan numuneler kurutulup analize hazırlandı. Elde edilen sonuçlara göre su eğrelti otu numunelerinde ağır metal konsantrasyonları Fe>Cr>Ni>Mn>Pb>Cd ve su mercimeği numunelerinde ağır metal konsantrasyonları Fe>Mn>Cr>Ni>Pb>Cd sıralamasını izledi. Su eğrelti otunun Cr, Fe, Ni ve Pb ağır metallerini akümülasyonunun su mercimeğinin Cr, Fe, Ni ve Pb ağır metallerini akümülasyonundan daha yüksek olduğu, su mercimeğinin Mn ve Cd ağır metallerini akümülasyonunun su eğrelti otunun Mn ve Cd ağır metallerini akümülasyonundan daha yüksek olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, maden sahasından etkilenen İnci Çayı'nda su eğrelti otu ve su mercimeğinin Cr, Mn, Fe, Ni, Cd ve Pb ağır metallerini akümüle ettiği belirlendi.

The aim of this thesis was to determine the accumulation capacities of water fern and duckweed plants for some heavy metals in İnci Stream, which is affected from a mining site. Reactors were placed into the İnci Stream. Water fern and duckweed plants were added to the reactors. Samples were taken from the plants at regular intervals. The collected samples were dried and prepared for analysis. According to the results obtained, the heavy metal concentrations in the water fern samples followed the order of Fe>Cr>Ni>Mn>Pb>Cd, while the heavy metal concentrations in the duckweed samples followed the order of Fe>Mn>Cr>Ni>Pb>Cd. It was determined that water fern had a higher accumulation of Cr, Fe, Ni and Pb heavy metals compared to duckweed and duckweed had a higher accumulation of Mn and Cd heavy metals compared to water fern. As a result, it was determined that water fern and duckweed in İnci Stream, affected from the mining site, accumulated Cr, Mn, Fe, Ni, Cd
Investigation of accumulation of some heavy metals in aquatic plants in İnci Stream affected by mining site
Keywords: Çevre Mühendisliği