İNFERTİLİTE NEDENİYLE TETKİK EDİLEN ENDOMETRİOZİS, AÇIKLANAMAYAN İNFERTİLİTE VEYA TEKRARLAYAN ABORTUS OLGULARINDA ÇÖLYAK HASTALIĞI VE OTOİMMÜN TİROİD HASTALIĞI SIKLIĞININ ARAŞTIRILMASI - DENİZ, YAPRAK KANDEMİR (Fırat Üniveristesi, 2013)
Çölyak Hastalığı (ÇH), gluten içeren besinlere karşı ince barsak mukozasında oluşan yoğun inflamasyon sonrası gelişen bir malabsorbsiyon sendromudur. Malabsorsiyon yanında birçok organ sistemini ilgilendiren metabolik bir hastalıktır. Üreme çağındaki kadınlarda infertilite, erken gebelik haftalarında spontan abortus, preterm eylem, IUGG ve preeklampsi gelişimine neden olabilir. Otoimmün tiroidit de reprodüktif yaşamın pek çok fonksiyonunu etkilemeyen bir patolojidir. Ovulasyon, fertilizasyon ve implantasyon üzerine negatif etki edebilir. Abortus ve geç gebelik komplikasyonlarına yol açabilir. Tekrarlayan gebelik kaybı (TGK) olgularında ve idiopatik infertilitede tiroid fonksiyon testlerinin yanısıra tiroid antikorlarına da bakılması faydalı olabilir. Bu prospektif, randomize, kesitsel çalışma Fırat Üniversitesi Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi?nde 11.04.2012 - 11.04.2013 tarihleri arasında takip edilen 126 infertil hasta ile yapıldı. Hastalar açıklanamayan infertilite (n= 42, grup 1), endometriozis (n=42, grup 2) ve TGK (n=42, grup 3) şeklinde 3 gruba ayrıldı. Bu 126 hastanın ortalamaları yaş ve VKİ? si sırasıyla 31 ± 5 yıl ve 25,5 ± 4,4 kg/m2 idi. Gastrointestinal semptomlar Roma III kriterleri açısından grup 2?de en yüksek iken, grup 3?te daha düşük ve en az grup 1?de idi. Katılımcıların ÇH pozitifliği otoantikor düzeyleri karşılaştırıldığında; grup 1 ve grup 3 arasındaki AGA IgG düzeyleri anlamlı farklılık gösterdi. Gruplar arasında tiroid fonksiyon testleri ve tiroid otoantikor düzeyleri karşılaştırıldığında sadece serbest T3 değerleri açısından grup 1 ve grup 2 arasında istatistiksel anlamlı fark izlendi. Sonuç olarak çalışmamızda, infertil popülasyonda ÇH prevalansını %2 (genel popülasyonda %1), TGK?da ise % 4,7 ile anlamlı yüksek tespit ettik. Anahtar Kelimeler: Çölyak hastalığı, infertilite, otoimmün tiroid hastalığı, endometriozis, tekrarlayan abortus

Celiac disease, a malabsorption syndrome, is characteristic with development of intense inflammation of mucosa of small intestine after gluten containing foods. In addition to malabsorption, it is a metabolic disorder. It may cause infertility in women of reproductive age, spontaneous abortion, preterm labor, IUGR and preeclampsia. Autoimmune thyroiditis affects many functions of the reproductive life, too. It can impact negatively on ovulation, fertilization and implantation. It leads to abortion and complications of late pregnancy. It may be useful to investigate thyroid antibodies as well as thyroid function tests in patients with recurrent abortions and idiopathic infertility. This prospective, randomized, cross sectional study was conducted with 126 infertile women attended Firat University Hospital Department of IVF during 11.04.2012 -11.04.2013. Patients were divided into 3 groups as follows: unexplained infertility (n = 42, group 1), endometriosis (n = 42, group 2) and recurrent abortion (RA) (n = 42, group 3).The mean age and BMI of these 126 patients were 31 ± 5 years and 25.5 ± 4.4 kg/m2 respectively. The prevalence of gastrointestinal symptoms classified as Rome III criteria were highest in group2, median in group3 and lowest in group1. The comparison of celiac autoantibodies in participants revealed out significant difference between group 1 and group 3 for parameter of AGA IgG levels. For thyroid function tests and thyroid autoantibodies, significant difference was only observed for parameter of free T3 between group 1 and group 2. In conclusion, the prevalence of celiac disease was higher in infertile population compared to normal population (2% vs 1%), with a rate of 4.7% in RA cases. Key words: Celiac disease, infertility, autoimmune thyroid disorder, endometriosis, recurrent abortion
The research of incidence of celiac disease and autoimmune thyroid disease in cases with diagnosis of endometriosis, unexplained infertility or recurrent abortion
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum