EVALUATION OF SCHOOL ADMINISTRATORS BY USING DATA MINING TECHNIQUES - UMAR, USMAN (Fırat Üniveristesi, 2016)
Okul yöneticiliği, gelişmiş ülkelerde çok önemli bir konu olup, okul yöneticiliğinin sahip olması gereken standartlar belirlenerek okul yöneticileri bu standartlara göre yetiştirilmektedir. Bu tez çalışmasında, okul yöneticilerinin mesleğe ilişkin tutumları, öz yeterlikleri ve karar verme etkinliklerinin veri madenciliği (VM) teknikleri kullanılarak değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Okul yöneticilerini bu üç farklı tutumunu değerlendirmek için literatürde geliştirilmiş ölçekler yardımı ile veriler toplanmıştır. Daha sonra bu veriler, veri madenciliği teknikleri ile analiz edilmiştir. Çalışmanın örneklem grubunu, Nijerya ve Türkiye'de görev yapan okul yöneticileri oluşturmaktadır. Verilerin analizi aşamasında ise veri madenciliği teknikleri kullanılmıştır. Tez çalışmasında öncelikle Türkiye ve Nijerya'da görev yapan okul yöneticilerine, Mesleğe İlişkin Tutum Anketi, Genelleştirilmiş Öz Yeterlik Anketi ve Melbourne Karar verme Anketi uygulanarak yöneticilerden gerekli bilgiler anket yolu ile toplanmıştır. Veri madenciliği, büyük ölçekli verilerden gizli kalmış ve anlamlı bilgileri elde etmek için bir dizi teknikler içeren bir çalışma alanıdır. Bu nedenle, elde edilen anket verilerinin analizi ve değerlendirilmesi aşamasında veri madenciliği yöntemleri kullanılmıştır. İlk olarak sınıflandırma algoritmaları uygulanmış ve okul yöneticilerinin verdiği cevaplara göre demografik özelliklerini tahmini yapılmıştır. Anketlere verilen cevaplara göre %93.38 başarım oranı ile okul yöneticilerinin iki ülkeden hangisinde yönetici olduğu tahmin edilebilmektedir. İkinci yöntem olarak veri grubuna kümeleme yöntemleri uygulanmış ve elde edilen sonuçlara göre de %88.97 başarım elde edilmiştir. Son olarak, birliktelik kuralı uygulanarak verilerin analizi yapılmıştır. Birliktelik kuralı uygulanarak, anketlere verilen cevaplar arasındaki ilişkiler tespit edilmiştir. Bunun sonucunda güven değeri %100 ve maksimum 3,76 lift değerine sahip çeşitli kurallar elde edilmiştir. Bu da elde edilen kuralların ilginç ve güvenirliliğinin yüksek olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak okul yöneticiliği ve yöneticilerinin çeşitli tutumları veri madenciliği teknikleri ile analiz edilmiş ve kayda değer sonuçlar elde edildiği görülmüştür.

School leadership is a very important issue in developed countries where school administrators are trained according to the standard that school leadership should have. This thesis applies Data Mining (DM) techniques to evaluate school administrators' perceptions on Believes about the Principal-ship, Generalized Perceived Self-Efficacy, and Melbourne Decision Making. With the help of literature scale, data is collected in order to evaluate these three school administrators' attitudes. Later, the data is used and analysis is performed by applying data mining technique. The school administrators who work in Nigeria and Turkey are selected as the sample group of this thesis. For the evaluation in this thesis, as basic evaluation method of data mining techniques. Firstly, in this studies attitude on occupation questionnaire, generalized self-efficacy questionnaire and Melbourne decision making questionnaire were applied to the school administrators who serve in Nigeria and Turkey. Data Mining is a field comprising many different techniques that can be used to acquire hidden and meaningful information from a large amount of data. In this thesis, the analysis and evaluation are performed by applying data mining methods to the obtained data set. Firstly, classification method is applied to estimate the demographics based on the answers given by school administrators. According to their responses, the administrators are can be estimated based on their country with the scale of 93.38% accuracy rate. Secondly, clustering method is applied to the collected data and 88.97% clustering performance results are obtained. Lastly, the analysis of the data is done by applying association rule method. After applying the association rules, relations between the questionnaire responses are detected. Consequently, many different rules are found with confidence value of 100% and a maximum of 3.76 lift value. This suggests that the obtained rules are interesting and highly reliable. In conclusion, a questionnaire is applied and various attitudes of school administrators are analyzed using data mining techniques and remarkable results are obtained.
Veri madenciliği teknikleri kullanılarak okul yöneticilerinin değerlendirilmesi
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol