Tel erozyon yönteminde işlem parametrelerinin malzemenin mikroyapı ve yüzey pürüzlülüğüne etkisi - Çaydaş, Ulaş; Hasçalık, Ahmet (My University, 2004)
Bu çalışmada, tel erozyon yöntemiyle farklı şartlarda kesilen AISI D5 takım çeliğinin ısıl işlem görmüş ve ısıl işlem görmemiş durumlardaki mikroyapısı ve yüzey pürüzlülüğü incelenmiştir. Deneylerde puls süresi, gerilim, dielektrik sıvı sirkülasyon basıncı ve tel ilerleme hızı değişken olarak alınmıştır. Kesme işlemi sonrasında numunelerin mikrosertlikleri ve yüzey pürüzlülükleri ölçülmüş, mikroyapısal değişimler optik ve taramalı elektron mikroskobunda (SEM) incelenmiştir. Sonuç olarak, parametre seçiminine bağlı olarak yüzey özelliklerinin değiştiği ve işlem parametrelerinin malzemeden beklenen özelliklere göre seçilmesi gerektiği ortaya konulmuştur.
Keywords: Görüntüleme Bilimi ve Fotoğraf Teknolojisi; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; İmalat Mühendisliği; Metalürji Mühendisliği