DERLEME SÖZLÜĞÜ'NDEKİ DÜĞÜN ÂDETLERİ, GELENEKLERİ VE EĞLENCELERİ İLE İLGİLİ ADLANDIRMALAR - ÇAKMAK, HATİCE (Fırat Üniveristesi, 2022)
Türk milleti geçmişten günümüze kadar geleneklerine ve adetlerine bağlı bir hayat sürmüştür. Bazı günlere özellikle ehemmiyet göstermiş, diğer günlerden farklı olarak kutlamıştır. Bunlardan biri evlenme düğündür. Düğünler, içinde pek çok ritüeli, geleneği, göreneği, adeti barındıran kültür aktarımı açısından önemli bir uygulamadır. Günümüzde bu uygulamalar her ne kadar devam etse de değişen dünyadan, bu gelenek de payını almıştır. Ülkemiz, aynı adetin farklı uygulama alanları bulduğu zengin bir coğrafyadır. Yaşanılan coğrafya, çevre, inancımız, göreneklerimiz düğünde gerçekleştirdiğimiz ritüellere şekil vermiştir. Çalışmada ağız araştırmaları konusunda yapılmış en büyük çalışmalardan biri olan Derleme Sözlüğü'ndeki düğün adetleri, gelenekleri ve eğlenceleri ile ilgili adlandırmalar tespit edilmiştir. Tespit edilen adlandırmalar değerlendirilerek kendi içerisinde sınıflamaya tabi tutulmuştur. Bu çalışma, halk ağzında kullanılan düğün âdetleri, gelenekleri ve eğlenceleri ile ilgili adlandırmaları açıklamayı amaçlamaktadır.

The Turkish nation has lived a life depending on its traditions and customs from past to present. He gave particular importance to some days and celebrated it differently from other days. One of them is marriage. Weddings are an important practice in terms of cultural transfer, which includes many rituals, traditions, customs and traditions. Although these practices continue today, this tradition has taken its share from the changing world. Our country is a rich geography where the same custom finds different application areas. The geography we live in, the environment, our beliefs and customs have shaped the rituals we perform at the wedding. In the study, namings about wedding customs, traditions and entertainments in the Derleme Sözlüğü, which is one of the largest studies on dialect studies, were determined. It was evaluated and classified within itself. This study aims to explain the place names used in folk dialect in detail and to contribute to the science of place names in Turkey.
Nominations related to wedding customs, traditions and entertainment in the Compiling Dictionary
Keywords: Dilbilim; Halk Bilimi (Folklor)