Modül Yapay Sinir Ağları ile Doğrusal Olmayan Sistemlerin Denetimi - Baloğlu, Şerafetdin; Gokbulut, Muammer (My University, 2023)
Yapay sinir ağı (YSA) tarafından gerçekleştirilen hesaplama, birbiriyle iletişim kurmadan girdi uzayı üzerinde çalışan iki veya daha fazla modüle (alt sistemler) ayrıştırılabiliyorsa, sinir ağı modülerdir (MYSA). Modülerlik, karmaşık bir hesaplama görevini daha basit görevlere bölerek girdi uzayının farklı bölgelerini öğrenip uzmanlaşma eğilimindeki modüllerin bireysel çözümlerini birleştirme yaparak çözüme izin veren böl ve fethet ilkesinin bir tezahürüdür. Bu çalışmada, doğrusal olmayan iki sistemin MYSA ile modellenmesi ve denetim başarıları incelenerek elde edilen sonuçlar YSA ile karşılaştırılmıştır. Sistemlerin modelleme ve denetiminde yapılan karşılaştırma sonuçlarına bakıldığında MYSA performansının YSA’ ya göre iyi olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Doğrusal olmayan sistemler; Modül yapay sinir ağları; modelleme ve denetim