ORTAÖĞRETİM SEÇMELİ PROJE HAZIRLAMA DERSİNE YÖNELİK ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ - Kaya, Vildan Donmuş; İzci, Eyup (My University, 2016)
Bu araştırmanın amacı, MEB tarafından 2006 yılında hazırlanan \"Ortaöğretim Kurumları Seçmeli Proje Hazırlama Dersi Öğretim Programı\"nın bu dersi yürüten öğretmenlerin görüşlerinden yararlanılarak incelenmesidir. Bu amaçla eğitim programının temel öğeleri olan hedefler, içerik, öğretme-öğrenme süreci ve sınama durumları ölçüt olarak alınmıştır. Bu araştırma, olgubilim ile desenlenmiş nitel bir çalışmadır. 20132014 öğretim yılı Elazığ İli Merkez İlçede bulunan ortaöğretim kurumlarında proje hazırlama dersi veren 8 öğretmen araştırmanın katılımcı grubuna dahil edilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme formu, bu araştırmada kullanılan veri toplama aracıdır. Öğretmenlerin programın kazanımlarıyla ilgili en çok öğrenci seviyesine uygun olma, programın içeriğiyle ilgili teknoloji kullanım olanağı, öğretme- öğrenme yaklaşımlarıyla ilgili en çok öğrenci merkezli olması, programın ölçme ve değerlendirme boyutuyla ilgili fiziki imkan yetersizliği alt temasına yükleme yaptıkları görülmektedir. Programın etkili uygulanmasına yönelik önerileriyle ilgili en çok güncellik eksikliği temasına, dersin seçmeli olmasıyla ilgili seçmeli ana temasında en çok ilgili öğrenci alt temasına, zorunlu ana temasında ileriye dönük beceri kazandırma temasına, dersi yürütecek branşla ilgili en çok fen alanları ve bilişim teknolojileri alt temalarına yükleme yaptıkları görülmektedir. Öğretmenlerin seçmeli proje hazırlama öğretim programına dair genel olarak olumsuz görüş bildirdikleri görülmektedir
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları