NONSELEKTİF BİR ENDOTELİN RESEPTÖR ANTAGONİSTİ OLAN BOSENTANIN DENEYSEL CROHN HASTALIĞI MODELİNDE BARSAK HASARI VE ANASTOMOZ İYİLEŞMESİ ÜZERİNE ETKİSİ - KIRKIL, CÜNEYT (Fırat Üniveristesi, 2005)
Crohn Hastalıklı bireylerin barsak dokularında yüksek endotelin immünoreaktivitesi ve iskemiye neden olabilecek vasküler anormallikler gösterilmiştir. Deneysel Crohn Hastalığı modelinde endotelin antagonizmasının ince barsak anastomoz iyileşmesine etkisini incelemeyi amaçladık. 28 adet Spraque-Dawley rat 4 eşit gruba ayrıldı. Grup IV'teki ratlara enflamasyon oluşturulmadan 2 gün önce başlanarak deney modeli süresince her gün bosentan verildi. Grup I'e sham operasyon uygulandı Grup III ve IV'te intrajejunal iodoasetamid uygulaması ile enflamasyon indüklendi Grup II'ye kontrol grubu olarak sadece taşıyıcı maddeler verildi.Üç gün sonra tüm ratlarda aynı segmentin proksimal yarısı rezeke edilip uç-uca anastomoz yapıldı. İkinci aşamadan 4 gün sonra relaparotomi yapıldı. Peritonit skorları ve anastomoz patlama basınçları değerlendirilip histopatolojik inceleme ve hidroksiprolin ölçümleri için doku örnekleri alındı. Hiçbir örnekte histopatolojik olarak Crohn benzeri enflamasyon oluşturulamadı.Enflamasyonun şiddeti bosentanla tedavi edilen grupta daha düşüktü (p<0.001). Grup IV'teki ortalama doku hidroksiprolin düzeyi Grup HPtekinden belirgin olarak yüksekti (p<0.001). Grup IV'teki ortalama anastomoz patlama basıncı Grup I ve II'dekilerden daha düşük olsa da Grup III'tekinden belirgin olarak daha yüksekti (p<0.001). Grup UF teki ratların ortalama peritonit skoru tüm diğer gruplarınkinden belirgin olarak daha yüksekti (p<0.001). Sonuç olarak endotelin reseptör blokajı iodoasetamidin indüklediği akut barsak enflamasyonunun şiddetini azaltır ve anastomoz hattı iyileşmesini artırır. Anahtar kelimeler: Crohn Hastalığı, rezeksiyon-anastomoz, endotelin, bosentan xi

The Effect Of Bosentan Which Is A Non-Selective EndotheJin Receptor Antagonist On Intestinal Damage And Anastomotic Healing In An Experimental Crohn's Disease Model In the intestinal tissues of patients with Crohn's disease, high endothelin immunoreactivity and vascular abnormalities that can be cause to ischemia. We aimed to evaluate the effect of endothelin antagonism on healing of small intestinal anastomosis in an experimental Crohn's disease model. Twenty eight Spraque-Dawley rats were divided into 4 groups. Rats were treated with bosentan every day starting two days prior to induction of inflammation. Group I was sham operated. Inflammation was induced in Group III and Group IV with intrajejunal iodoacatemide administration. Only vehicles were given to Group II, as a control group. Three days later proximal half of same jejunal segment was resected and end-to-end anastomosis was performed in all rats. Four days after second procedure relaparotomy performed. Peritonitis scores and anastomosis bursting pressures were evaluated and then tissue samples were taken for histopathological analysis and hydroxyproline assay. Crohn's like inflammation could not formed in all samples. Severity of acute inflammation was less in bosentan treated group (pO.OOl). Mean tissue hydroxyproline level of Group IV was significantly higher than Group III (p<0.001). Although mean anastomosis bursting pressure of was less than those Group I and Group II, it was higher than Group III (pO.OOl). Mean peritonitis score of Group III (15.50±3.99) was significantly higher than those of others (pO.OOl). xnAs a result, the blockade of endothelin receptors reduced the severity of acute intestinal inflammation induced with iodoacetamide and improved anastomotic healing. Key words: Crohn's disease, resection and anastomosis, endothelin, bosentan Xlll
The effect of bosentan which is a non-selective endothelin receptor antagonist on intestinal damage and anastomotic healing in an experimental crohn's diseasa model
Keywords: Genel Cerrahi