ORTAOKUL MATEMATİK ÖĞRETMENLERİNİN İŞLEM ÖNCELİĞİ KONUSUNDAKİ HATALARINI TESPİT EDİLMESİ - SÜZEN, AHMET BURAK (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmanın amacı özellikle ortaokul matematik öğretmenlerinin işlem önceliği konusunda, konunun öğretimi sırasında yaptıkları hataları tespit etmek ve bunlara çözüm önerileri getirmektir. Hataların kaynağı öğrenci, öğretmen ve konu şeklinde kategorize edilmiştir. Öğretmenin sebep olduğu hataları deneyimden, uzmanlık bilgisinden, tutumundan, yaratıcılığından ve bilgisinden kaynaklandığını belirtmiştir. Ulaşılabilen literatürde işlem önceliği konusunda ortaokul matematik öğretmenleri üzerine bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışma ortaokul düzeyinde olması ve matematik öğretmenlerine yönelik olması açısından bir ilk özelliği taşımaktadır. Araştırma Elâzığ ili Merkez ilçesinden alınan örnekleme göre 2018-2019 eğitim-öğretim yılında eğitim veren, farklı mesleki kıdeme ve mezuniyete sahip olan on beş matematik öğretmeni ile sınırlıdır. Öğretmenlere uzman görüşleri alınarak oluşturulmuş 5 açık uçlu soru sorulmuştur. Nitel desenli bu çalışmada öğretmenlerin hatalı bilgilerinin tespit edilmesinde görüşme tekniği kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak da yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Bu araştırmanın verilerinin toplanmasında, çözümlenmesinde ve yorumlanmasında nitel araştırma yöntemi benimsenmiştir. Verilerin analizi ve yorumlanmasında içerik analizi kullanılmıştır. Sonuçlar betimsel bir anlatımla sunulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre öğretmenlerin işlem önceliği kuralını tam olarak bilmedikleri ortaya çıkmıştır.

The aim of this study is to determine the mistakes of the secondary school mathematics teachers on the priority of the process, and to propose solutions to these problems. The source of the errors was categorized in the form of students, teachers and subject. He stated that the errors caused by the teacher were based on his experience, his expertise, his attitude, his creativity and his knowledge. There is no study on secondary school mathematics teachers about process priority in the literature. This study has a first feature in terms of being at secondary level and for mathematics teachers. The research is limited to fifteen teachers who have different vocational seniority and graduation education in 2018-2019 academic year according to the sample taken from Central district of Elazığ province. Teachers were asked 5 open-ended questions based on expert opinions. In this qualitative study, interview technique was used to determine the misinformation of teachers. Semi-structured interview form was used as data collection tool. Qualitative research method has been adopted in collecting, analyzing and interpreting the data of this research. Content analysis was used to analyze and interpret the data. The results are presented with a descriptive description. According to the results of the research, it was revealed that the teachers did not know the procedure priority.
Determination of the errors of the middle school mathematics teachers on the transaction priority
Keywords: Eğitim ve Öğretim