OKUL ÖNCESİ DÖNEM SELEKTİF MUTİZM VAKALARINDA FLUOKSETİN TEDAVİSİ: İKİ OLGU EŞLİĞİNDE TARTIŞMA - Perçinel, İpek; Yazıcı, Kemal Utku (My University, 2014)
Selektif Mutizm (SM), konuşabilme becerisinin olmasına rağmen konuşmanın beklendiği bir takım ortam ve durumlarda konuş(a)mama olarak tanımlanmaktadır. Tedavisinde ilaç tedavisi ve psikoterapötik girişimlerin birlikte kullanılması önerilmektedir. SMnin geçmişten günümüze anksiyete temelli bir bozukluk olduğunun düşünülmesi ve son yayımlanan DSM-5te anksiyete bozuklukları sınıfında yer alması nedeniyle özellikle davranışsal ve bilişsel-davranışsal terapiler son yıllarda sıklıkla kullanılan terapi seçenekleridir. Anksiyolitik etkilerinden dolayı selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSGI) SM tedavisinde en sık kullanılan psikofarmakolojik ajanlardır. Bu yazıda okul öncesi dönemde kliniğimize başvuran selektif mutizm tanılı iki kız olgunun tanı ve tedavi süreci ile birlikte fl uoksetinin semptomlar üzerindeki etkisinin tartışılması amaçlanmıştır.
Keywords: Psikiyatri