FARKLI TİCARİ YEMLER İLE BESLENEN ZEBRA BALIKLARI (DANİO REİRO)' NDA BÜYÜME PERFORMANSI - ERGİN, REMZİ (Fırat Üniveristesi, 2024)
Zebra balıkları model organizma olarak, insan genlerini ve hastalıklarını incelemek amacıyla biyomedikal araştırmalarda yaygın olarak kullanılırlar. Son yıllarda zebra balığı beslenmesiyle ilgili çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Ancak zebra balığının besin gereksinimleri ile ilgili optimize edilmiş bir beslenme protokolü bulmak oldukça zordur. Laboratuvar şartlarında üretilen ve büyütülen model sucul organizma olarak kabul edilen balığın kısa sürede ve dengeli bir şekilde yetişkin bireyler haline getirilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu ticari birçok akvaryum balığı yemi ve yem markası bulunmaktadır. Bunların hangisinin daha verimli olduğu da bilinmemektedir. Bu amaçla laboratuvar şartlarında yavru zebra balıkları, besin değerleri farklı 4 ticari yem ile yaklaşık 2 ay gibi bir süre beslenerek büyüme ve gelişme performanslarını ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Çalışma başlangıcında 0,30±0,04 g olan yavru dönemini yeni tamamlamış toplam 180 adet zebra balığı 20x30 cm boyutlarında 12 adet akvaryuma 15'er adet balık stoğu yapılacak şekilde 60 gün süre ile besleme yapılmıştır. Çalışma sonucunda en düşük balık ağırlığı 0,67±0,05 g ve en yüksek balık ağırlığı 0,76±0,04 g olduğu ölçümlerle tespit edilmiştir. Araştırmada besin içerikleri ve besin değerleri birbirinden farklı dört ticari yem kullanıldı. Çalışma sonunda gruplar arsında büyüme parametrelerinde istatistiksel açıdan gruplar arsında önemli farklar tespit edildi (P<0,05). Yaşama oranları üzerinde etkilerinin de farklı olduğu görüldü (P<0,05). Farklı ticari yemlerin içeriğinde bulunan bileşenler ile yemin balıklar üzerindeki büyüme performansını arttırdığı, daha yüksek bir yaşama oranı başarısına ulaşılabildiği görüldü. Çalışmamızda özellikle Tetra Min Pul yemi verilen balıklarda anlamlı olarak bir farklılığın olduğu görülmektedir.

Zebrafish are widely used in biomedical research as model organisms to study human genes and diseases. In recent years, various studies have been conducted on zebrafish nutrition. However, it is very difficult to provide an optimized feeding regime regarding the nutritional conditions of zebrafish. This fish, which is considered a model aquatic organism produced and grown under laboratory conditions, must be turned into adult individuals in a short time and in a balanced manner. There are also many commercial aquarium fish food and feed brands. It is also possible to determine which of its contents is more efficient. Under these laboratory conditions, zebra fry were fed with 4 commercial feeds with different nutritional values for a period of approximately 2 months to eliminate their growth and development performance. A total of 180 zebra fish, which weighed 0.30±0.04 g at the beginning of the study, and had just completed their juvenile period, were fed for 60 days, with 15 fish stocked in 12 aquariums of 20x30 cm in size. As a result of the study, it was determined that the lowest fish weight was 0.67±0.05 g and the highest fish weight was 0.76±0.04 g. Four commercial feeds with different nutritional contents and nutritional values were used in the research. At the end of the study, statistically significant differences were detected in the growth parameters between the groups (P<0.05). Their effects on survival rates were also found to be different (P<0.05). It has been observed that the ingredients contained in different commercial feeds increase the growth performance of the fish and a higher survival rate can be achieved. In our study, it is seen that there is a significant difference especially in the fish fed Tetra Min Flake food.
Growth performance of zebra fish (danio reiro) feed with different commercial feeds
Keywords: Su Ürünleri