İLKÖĞRETİM (6?7?8. SINIF) FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLERİNİN ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİNİ KULLANMA ALIŞKANLIKLARI (HATAY İLİ ÖRNEĞİ) - BULUT, GÜLBAHAR (Fırat Üniveristesi, 2010)
Eğitim esnasında teorik konular pratik uygulamalarla desteklenerek sonuçta, öğrencilere iyi bir yaşam ve çevre bilgisinin verilmesi amaçlanmaktadır. Özellikle, ilköğretim fen ve teknoloji öğretmenlerinin sınıf ortamında kullanmış olduğu öğretim yaklaşımı öğrenmenin niteliğini direkt olarak etkilemektedir. Bununla birlikte, öğretmenin hangi öğretim yöntem ve tekniklerden yararlandığı, pratik uygulamalara ne sıklık ile yer verdiği büyük bir önem taşımaktadır. Bu çalışma, Hatay il merkezinde ilköğretim ikinci kademe (6?7.?8. sınıf) fen bilgisi öğretiminde fen ve teknoloji öğretmenlerinin öğretim yöntem ve teknikleri hakkında sahip oldukları bilgi düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Bu çalışmada, bilgi toplama aracı olarak Hatay il merkezindeki 68 fen bilgisi öğretmenine 34 soruluk anket uygulanmıştır. Çalışmanın ana çerçevesinde, fen ve teknoloji öğretmenlerinin sahip oldukları bilgi seviyeleri ile öğretim yöntem ve teknikleri kullanma sıklıkları arasındaki ilişki, öğretmenlerin cinsiyetine, mezun oldukları okul türüne, mesleki kıdemlerine, hizmet içi eğitim kursu (HİE) alma ve bu kursun ihtiyacını hissetme durumları göre belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca, fen ve teknoloji öğretmenlerinin bu öğretim yöntem ve teknikleri kullanmama nedenleri de araştırılmıştır. Aynı zamanda, çalışılan okullardaki fen ve teknoloji laboratuarlarının varlığı, araç-gereç miktarı, laboratuarı kullanma durumları da araştırılmıştır. Toplanan verilerin değerlendirilmesinde gerekli istatistiksel çözümleri (yüzde, frekans hesaplamaları, t testi, varyans analizi ve ki-kare testi) için SPSS (Statistical Packet for The Social Sciences) programından yararlanılmıştır.Bu araştırmanın bir sonucu olarak, öğretmenler mesleki kıdemlerine göre soru-cevap, benzetim, gezi gözlem ve laboratuar yöntemini diğerlerinden daha fazla kullanmaktadırlar.

During education, as supporting theoretical subjects with practicing, giving information of environment and better life for students are aimed. The instruction approaching that the elementary science and technology teachers use in the class affects the quality of learning directly. However, instructions method the teacher benefit, what frequency they use practice are used are very important. This study aims to determine the knowledge levels of the elementary science and technology teachers about instructions methods and techniques use on teaching science in primary schools second state (6th, 7th and 8th grade) in centre of Hatay.At this study, questionnaire that includes 34 questions has been applied 68 to science and technology teachers in center of Hatay as a tool of data collection. At the common frame of work, the relationship between knowledge levels and use of frequency instructions methods and techniques of the elementary science and technology teachers depending different attribution of teachers such as, gender, graduation from kind of school, vocational seniority, educational course in service and need to educational course in service have been studied. Also, the reason of use and disuse of these instructions methods and techniques of the elementary science and technology teachers have been studied. At the same time, the presence of science and technology laboratory, quantity of facilities and situations of use of laboratory are investigated in studied schools. At the assessment of collected data, SPSS (Statistical Packet for The Social Sciences) packet program has been used for the essential statistical solution (distributions of percentage and frequency, variance analysis, t-test and chi square test).As a result of this survey, only an example are given as the teachers prefer the question-answer, simulation, travel-observation and laboratory methods rather than other according to vocational seniority.
The tendency of elementary science and technology teachers on the use of teaching methods and techniques (Sampe of Hatay city)
Keywords: Eğitim ve Öğretim