PSÖRİAZİS TEDAVİSİNDE TOPİKAL CLOBETAZOL PROPİONATE İLE ANTRALİN DAKİKA TEDAVİSİNİN ETKİNLİĞİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - AKYAR, NEVZAT (Fırat Üniveristesi, 1994)
olarak düşünülmesi ve topikal kortikosteroidlere tercih edilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. ÖZET Çalışmamızda 27 psöriazisîi hastanın vücutları sağ ve sol olmak üzere ikiye ayrılarak, sağ tarafa Antralin Dakika Tedavisi, sol tarafa dobetazoi propionate merhem uygulanarak, her iki uygulamanın etkinli^ araştırıldı Dört haftalık tedavi sonunda, her iki grupta başlangıca göre lezyonlarda anlamlı bir iyileşme sağlandı. Gobetazol propionat uygulanan tarafta iyileşme, Antralin Dakika Tedavisine göre anlamlı biçimde fazla ve daha erken bulundu. Tedavi süresince dobetazoi propionata bağlı yan etki görülmezken, Antralin Dakika Tedavisi uygulanan tarafta; %26 hafif irritasyon, %15 şiddetti irritasyon ve köbnerizasyon ve %100 oranında perilezyonei deride geçici elbiselerde ise kalıcı, değişik derecelerde menekşevi renklenme görüldü. Sonuç olarak, her ne kadar dobetazoî propionat ile iyileşme oranı daha çok ve daha hızlı olup, yan etki görülmemişse de hiçbir topikal kortikosteroidin, plak psoriazis tedavisinde ilk seçenek olmaması gereğini düşünüyoruz. Son 15 yıldır, Dakika Tedavisi adıyla eski popülaritesine kavuşan, doktorun uygun hasta secimi ve hastanın dikkatli uygulamasıyla hiçbir lokal ve sistemik yan etkiye yol açmayan, uzun nükssüz dönemler sağlayan Antralirtm, uygun psoriazis vakalarının tedavisinde ilk seçenek olması gereğini düşünüyoruz. 57
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Dermatoloji; Dermatology