Türkçe öğretmeni adaylarının ingilizce dil öğrenme stratejilerine ilişkin görüşlerinin incelenmesi (Fırat Üniversitesi örneği) - Gömleksiz, Mehmet Nuri (My University, 2013)
Bu araştırmanın amacı, Türkçe öğretmeni adaylarının yabancı dilöğrenme stratejilerine ilişkin görüşlerini be lirlemektir. Araştırma ileöğretmen adaylarının yabancı dil öğrenme stratejilerini kullanmaya ilişkingörüşlerinin cinsiyetlerine göre değişip değişmediği belirlenmeyeçalışılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Fırat Üniversitesi EğitimFakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü 2. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır.Araştırmanın verileri Oxford (1990) tarafından geliştirilen ve Cesur ve Fer(2008) tarafından Türkçeye uyarlanan Dil Öğrenme Stratejileri Envanteriile toplanmıştır. Beşli Likert tipindeki ölçek 50 maddeden ve bellek,bilişsel, telafi, üstbiliş, duyuşsal ve sosyal olarak adlandırılan altı altölçekten oluşmaktadır. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, standartsapma, Levene istatistiği ve bağımsız örneklem t testi kullanılmıştır.Araştırma sonucunda Türkçe öğretmeni adaylarının İngilizce öğrenmesürecinde bellek, bilişsel, telafi, üstbiliş, duyuşsal ve sosyal stratejilerindeyetersizlikler yaşadıkları ve bu yöndeki görüşlerinin cinsiyetlerine göreistatistiksel olarak anlamlı biçimde değişmediği belirle nmiştir. Araştırmabulgularına dayalı olarak, Türkçe öğretmeni adaylarının İngilizceöğrenme stratejilerini daha etkili biçimde kullanmalarını sağlamak ve bustratejileri kullanım düzeylerini yükseltmelerine katkıda bulunacak bazıyararlı önerilerde bulunulmaktadır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları