PROFESYONEL BAYAN VOLEYBOLCULARDA ALT EKSTREMİTE ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLERİ - TATAR, NİLGÜN (Fırat Üniveristesi, 2015)
Elazığ ilinde profesyonel olarak en az bir yıl voleybol oynayan 60 bayan sporcu ile kontrol grubu için aynı sayıda sağlıklı kişinin alt ekstremite ölçümleri yapıldı. Sporcuların yaş aralıklarına dikkat edilerek, haftada en az üç gün ve ikişer saat düzenli antrenman yapma şartı arandı. Alt ekstremite de şekil bozukluğu, konjenital deformite öyküsü, alt ekstremite ve lumbosakral bölgede ağrı hikayesi bulunmayan kişiler çalışma kapsamına alındı. Alt ekstremitelerinde kırık veya duruşu etkileyecek sistemik hastalığı olanlar çalışmaya dahil edilmedi. Modifiye kumpas (MK), kumpas (K), anthropometer (model 01290), mezura, boy ölçüm skalası, baskül kullanılarak; boy ve ağırlık ölçümü, kalça, uyluk, diz, bacak ve ayak bileği çevreleri, biiliac, bitrokanteric, diz, ayak bileği ve ayak genişlikleri, alt ekstremite, uyluk, bacak, ayak uzunlukları, malleolus medialis ve lateralis yüksekliği ölçülerek değerlendirildi. İstatistiksel analizde Independent Samples t testi kullanıldı. Sporcu grubu ile kontrol grubunun yaş, boy, kilo ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur (p>0.05). Alt ekstremite, bacak ve ayak uzunlukları, ayak bileği ve ayak genişliği, biiliac genişlik, uyluk ve ayak bileği çevresi, malleolus medialis ve malleolus lateralis yüksekliği istatistiksel olarak sporcular lehine artış gösterdiği tespit edildi (p<0.05). Uyluk uzunluğu, diz genişliği, bitrokanterik genişlik, kalça, diz ve bacak çevresi ölçümlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (p> 0.05). Sonuç olarak antropometrik ölçüm sonuçlarının voleybol oyuncularında değişkenlik gösterdiği bu çalışmada ve benzer çalışmalarda ortaya konmuştur. Elde ettiğimiz verilere dayanarak, branşın karakteristik özelliğine bağlı olarak fiziki yapıda değişimler olduğu bunların da etkin bir şekilde kullanılmasının sporculara büyük avantaj sağlayacağı sonucuna varılmıştır.

In this study, the effects of exercise were investigated on lower extremity morfometry in female volleyball players. In Elazığ measurements of, lower extremities of 60 female player who have played volleyball professionally at least for one year and for the control group the same number of healthy individuals were done. Paying attention to the age ranges of players, this study requires regular training at least three days per week and two hours in a day. The study group included subjects who have never suffered from deformation at lower extremty, congenital deformity, without any pain in lower extremity and lumbosacral region. Those who have fracture at lower extremities and any systemic disease which may effect stabilization were excluded from the study. In this study modified caliper, caliper, anthropometer (model 01290), tape line, length measuring scale and bascule had been used in order to evaluate lenght and weight measurement, hip, thigh, knee, leg, and ankle circumference, biiliac, bitrocanteric, knee, ankle and feet wideness, lower extremity, thigh, leg, foot lengths and the medial and lateral malleolus heights. Independent Samples t test used for statistical analysis. There was no significant differences for control and study groups in case of age, height and weight (p>0.05). Lower extremity, leg and foot lengths, biiliac, ankle and feet wideness, thigh and feet wrist circumference, medial and lateral malleolus heights were significantly different between two groups (p<0.05). No statistically significant differences were found on measurements of lenght of thigh, knee and bitrocanteric wideness, hips, knee and leg calibers (p> 0.05). In conclusion it has been revealed in this study and similar studies that the result of anthropometric measurements vary in volleyball players. According to the datas that we obtained, it is concluded that physical variations which are depend on characteristic features of volleyball can be taken place and the players will have advantage in case of using this physical variations efficiently.
Anthropometric measurements of the lower extremity in professional female volleyball players
Keywords: Anatomi