SON TRİMESTER GEBELERİN PRENATAL BAĞLANMA DÜZEYLERİ İLE ÖLÜM KAYGISI İLİŞKİSİ - Koç, Özlem; Dertli, Semiha; Merter, Özlem Selime (KTO Karatay University, 2023)
Amaç: Son trimesterde gebelerde gelişen prenatal bağlanma, ölüm kaygısı ve bunları etkileyen faktörleri incelemektir. Yöntem: Bu kesitsel tipteki araştırma, Türkiye’nin doğusunda bir ilde Ağustos - Aralık 2021 tarihleri arasında poliklinik hizmeti alan, son trimesterde olan 400 gebe ile yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Prenatal Bağlanma Envanteri (PBE) ve Ölüm Kaygısı Ölçeği (ÖKÖ) kullanılmıştır. Veriler Mann-Whitney-U, One Way ANOVA, Kruskal Wallis ve Bonferroni testleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmada gebelerin PBE toplam puan ortalamasının 69,00±7,32 ve ÖKÖ toplam puan ortalamasının 31,90±15,58 olduğu belirlenmiştir. Gebelerin ölüm kaygısı puan ortalamaları ile aile tipi arasında anlamlı fark olduğu saptanmıştır (p
Keywords: Obstetrics and Gynaecology; Kadın Hastalıkları ve Doğum; Obstetrics and Gynocology Nursing; Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği