KEBAN BARAJ GÖLÜNÜN KOÇKALE BÖLGESİNDEN TOPLANAN SU MİDYESİNDE (UNİO TUMİDUS) MİDE VE BAĞIRSAKLARIN FEKAL KOLİFORMLAR YÖNÜNDEN İNCELENMESİ - ŞEKER, ENGİN (Fırat Üniveristesi, 1997)
Bu çalışmada, Eylül - Mart / 1995-96 ile Ağustos - Ekim / 1996 tarihleri arasında Keban Baraj Gölünün Koçkale bölgesinden toplanan 203 adet canlı tatlı su midyesi (Unio tumidus) ile 10 adet su örneği bakteriyolojik olarak incelendi Midyelerin mide - bağırsaklarında bulunabilen fekal koliform bakterilerin izolasyonu ve identifikasyonu yapıldı. Midye örnekleri su seviyesinin mevsimsel değişimine bağlı olarak kıyıdan veya su içinden elle toplandı. Çalışma süresince, tespit edilebilen fekal koliformlar; Escherichia coli ve Shigella sp.' dir ve kirlenme için bir indikatör mikroorganizma olan E. coli normalin üzerinde bulunmuştur. Sonuçta, çalışma bölgesinde fekal bir kirlenmenin olduğu ve bu bölgede bulunan tatlı su midyelerinin insan gıdası olarak tüketilemeyeceği, ancak midyelerin suların kirliliğini azaltıcı olarak kullanılabileceği belirlenmiştir.ANAHTAR KELİMELER: Tatlı Su Midyesi, Fekal Koliform, Keban Baraj Gölü.

In this study, 203 live freshwater mussels (Unio tumidus) and 10 water samples collected from Koçkale parts of Keban Dam Lake between September - 1995 and March - 1996 and between August - 1996 and October - 1996 were bacteriologically examined. The isolation and identification of fekal coliform bacteria found in stomach and intestinale of mussels has been done. Mussels samples were collected by hand from inshore or water depending on seasonal changing of water level. During this study, observed fecal conforms are Escherichia coli and Shigella sp., and E. coli which is an indicator microorganism for pollution has been determined higher then normal. In conclusion, it has been determined that there is a fecal pollution in study area and the mussels of this area will not be consumed as human food, but these mussels will be used to decrease the pollution of water.KEY WORDS: Fresh Water Mussel, Fecal Coliform, Keban Dam Lake.
Keywords: Su Ürünleri; Aquatic Products