TOPLU KONUT İNŞAATLARINDA DÜŞÜK KALİTEDEN KAYNAKLANAN MALİYETLER - KAZAZ, AYNUR (Fırat Üniveristesi, 1997)
Doktora Tezi TOPLU KONUT İNŞAATLARINDA DÜŞÜK KALİTEDEN KAYNAKLANAN MALİYETLER Aynur KAZAZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yapı Eğitimi Anabilim Dalı 1997, Sayfa: 105 Bu çalışmada, toplu konut inşaatlarında meydana gelen düşük kaliteden dolayı hane halkının konutunda yaptığı değişikliklerin belirlenmesi ile birlikte, düşük kaliteden kaynaklanan problemlerin parasal olarak ifadelendirilmesini, diğer bir anlatımla "kalitesizliğin maliyeti" ve hane halkı üzerinde yarattığı olumsuz etkiler değerlendirilin iştir. Araştırma kapsamında, Elazığ'da düşük ve orta gelir seviyesindeki hane halklarının oturduğu mevcut Abdullahpaşa ve Doğukent toplu konut yerleşim bölgelerinde bulunan üç farklı konut tipi olan çok katlı, orta katlı ve dubleks konutlarda ortaya çıkan kalite problemlerini araştırabilmek için bir anket çalışması yapılarak, kullanım öncesi ve kullanım sonrası kalite ile ilgili bir değerlendirme yapılmıştır. Anket kapsamında toplam 655 konut incelenmiştir. Toplu konutlarla ilgili elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucunda, kalitesizliğin maliyetinin azaltılması için toplu konutların yapımında aranacak özellikler tartışılmıştır. Ayrıca kalite maliyetleri ile yaşam dönemi maliyeti arasındaki ilişki irdenelerek, getirilmek istenen çözümler önerilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Kalite Maliyetleri, Kalitesizliğin Maliyeti, Önleme Maliyeti, Hasar Maliyeti, Değerlendirme Maliyeti, Yaşam Dönemi Maliyeti, Toplu Konut, Kalite.

SUMMARY PhD Thesis POOR QUALITY COSTS IN MASS HOUSING PROJECTS Aynur KAZAZ Fırat University Graduate School of Naturel and Applied Sciences Department of Construction Education 1997, Page: 105 In this study, the determination of the alterations done by residents because of the poor quality in mass housing projects and consequently the negative effects of the poor quality costs on residents in the concept of "poor quality cost" investigation in mass housing projects were evaluated. The questionnaire was applied to find out the quality problems in the high-rise, medium-rise and detached house mass housing from the residents in Abdullahpaşa and Doğukent mass housing area located in Elazığ, where the people have a low or a medium income. Then, the results from the questionnaire were evaluated with respect to the pre-use and post -use quality. Totally 655 houses were investigated in this study. On the base of the data obtained, the qualities required in the construction of the houses were discussed. In addition, the relation between the quality costs and life cycle costing was studied. Finally, a conclusion has been achieved about the solutions for the quality problems in the housing and some recommendations have been given for improving the housing and the living standards in these areas. KEY WORDS: Quality Costs, Poor Quality Cost, Prevention Cost, Failure Cost, Appraisal Cost, Life Cycle Costing, Mass Housing, Quality.
Poor quality costs in mass housing projects
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training; İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering