HİDROJEN PEROKSİT VERİLEN SIÇANLARIN, DOKU VE KAN SERUMUNDAKİ BAZI BİYOKİMYASAL PARAMETRELERİ ÜZERİNE UBİQUİNONE-10'UN ETKİSİ - AKARÇAY, HATİCE (Fırat Üniveristesi, 2004)
Reaktif oksijen türleri yaşayan organizmalar tarafından üretilen, fizyolojik ve patolojik birçok etkileri olan maddelerdir. Koenzim Q (Ubikinon), esansiyel mitokondri redoks bileşenidir ve hücre içi bir antioksidandır. Bu çalışmanın amacı hidrojen peroksit verilen ratların serumlarında kolesterol, trigliserid, LDL, HDL, VLDL ile dokularındaki kolesterol, lipid, doymuş ve doymamış yağ asitleri üzerine koenzim Q' nun etkisini araştırmaktır. Serum trigliserid miktarı H202 grubunda kontrol grubuna göre azaldı. Benzer sonuçlar akciğer dokusu total kolesterol ve karaciğer dokusu total lipid miktarlarında da gözlendi. Serum, dalak, akciğer, karaciğer, beyin, kas, böbrek, kalp, göz ve testis dokularındaki total kolesterol miktarları kontrol ve ubikinon grupları arasında farklı olmadığı bulundu. Ubikinon grubundaki serum LDL ve VLDL miktarları kontrol grubuna göre önemli ölçüde arttığı gözlendi. Akciğer dokusundaki araşidonik asit (20:4) seviyesinde kontrol ve H202 grupları arasında istatistiksel fark gözlenmezken bu, ubikinon grubunda önemli ölçüde artmıştır. Ubikinon grubunda dalak dokusundaki oleik asit (18:1) seviyesi kontrol, H202 ve II202+ ubikinon gruplarına göre azaldığı gözlendi. Stearik asit (18:0) seviyesi ise artmıştır. Karaciğer dokusunda kontrol grubu ile karşılaştırıldığında ubikinon grubundaki 18:1 seviyesi azalırken stearik asit (18:0) seviyesi ise artmıştır Sonuç olarak enjeksiyonla ubikinon'un verilmesiyle LDL ve VLDL' nin oksitlenmesi azalmıştır. Ayrıca 18:1 yağ aidinin biyosentezi inhibe edilmiştir. Bu sonuç vücut ağırlığının düzenlenmesinde metabolik kontrol açısından önemlidir. Anahtar kelimeler: Ubikinon, hidrojen peroksit, LDL, VLDL, HDL, kolesterol, trigliserid, total lipid, yağ asitleri.

Reactive oxygen species are known to play multiple roles in physiological and pathological state and are constantly produced by living organisms. Coenzym Q 10 ( Ubiquinone) is the essential mitochondrial redox-component and endogenous antioxidant. The purpose of the present study was to evaluate the effect of Coenzym Q 10 on the levels in serum cholesterol, triglycerides, LDL, HDL, VLDL and tissue cholesterol, lipid, saturated and unsaturated fatty acid of given hydrogen peroxide in rats. The serum triglycerides content in the H202 group decreased when compared to the control. Similar results were observed from total cholesterol of lung tissues and total lipid of liver tissues. The level of total cholesterol in serum, spleen, lung, liver, brain, muscle, kidney, heart, eye and testis tissues did not differ between the control and ubiquinone groups. The amount of serum LDL and VLDL in ubiquinone groups significantly increased when compared to the control groups. While the level of arachidonic acid (20:4) did not differ between the control and H202 groups, it did increase significantly in the ubiquinone group when compared to the same groups in lung tissue. The level of oleic acid (18:1) in ubiquinone group decreased when compared to control, H2O2 and H202+ ubiquinone groups in spleen tissue. The level of stearic acid (18:0) increased. While the level of oleic acid (18:1) in ubiquinone group decreased, the level of stearic acid (18:0) increased in same group when compared to control group in liver tissue. We conclude that dietary supplementation with ubiquinone decreases LDL and VLDL oxidizabilitiy and inhibits biosynthesis of 18:1. This result is an important metabolic control point in body weight regulation. Keywords: ubiquinone, hydrogen peroxide, LDL, VLDL, HDL, cholesterol, trigliycerides, total lipid, fatty acid.
Effect of Ubiquinone-10 on some biochemical parameters of tissues and blood serum of rats given hydrogen peroxide
Keywords: Kimya; Chemistry