POSTMODERN PERSPEKTİFTE TÜKETİMİN TOPLUMSAL ANLAMINA SOSYOLOJİK BİR YAKLAŞIM - Özbolat, Abdullah (Fırat University, 2012)
Tüketim olgusunun postmodern bir perspektifte incelendiği bu çalışmada, tüketimin toplumsal anlamına odaklanılmaktadır. Tüketim postmodern dönemde toplumsal hayatın inşasında merkezi bir rol oynar. Postmodern yaklaşımda tüketim kültürün bir unsuru olmak yerine tüketime farklı bir anlam yüklenir ve tüketim bir kültür halini alır. Tüketim kültürünün yaygınlığı ve etkinliğine rağmen tüketim kültürünün birtakım çelişkileri olduğunu belirtmek mümkündür. Postmodernizm, edebiyattan sanata, ekonomiden siyasal ideolojilere kadar geniş bir bağlamda kullanılmaktadır. Postmodernizmin ne olduğu yerine çoğunlukla postmodernizmin göstergeleri üzerinde durulmaktadır. Tüketim kültürü, postmodernizmin temel göstergeleri arasında yer alır. Tüketim kültürü de kredi kartları, avmler, reklamlar, kitle iletişim araçları gibi tüketim araçlarından yararlanmaktadır. Genel olarak çalışma, tüketim kültürü ve tüketim kültürünün çelişkileri olarak iki boyutta ele alınmaktadır. Postmodern perspektifte tüketimin, bir kültür olarak karşımıza çıktığı ancak tüketim kültürünün çelişkilerinin olduğu ileri sürülmektedir.
A Sociological Approach on the Social Meaning of Consumption in a Postmodern Perspective
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları