İneklerde östrüs siklusunun farklı dönemleri boyunca bazı hematolojik değerler - Yıldız, Hamit; Simsek, Halil (My University, 2003)
Bu çalışma, 7 Esmer ırkı inekte östrüs Siklusunun östrüs, metöstrüs, diöstrüs ve proöstrüs dönemleri boyunca alınan kan örneklerinde yapıldı. Siklusun bu dönemleri arasında hematolojik değerler yönünden bir farklılığın olup olmadığı araştırıldı. ineklerde, siklus dönemleri boyunca tespit edilen ortalama hematolojik değerlerin normal fizyolojik sınırlar içinde olduğu görüldü. Araştırmada, siklus dönemleri arasında yapılan karşılaştırmada; alyuvar ve akyuvar sayısı, hematokrit, hemoglobin, ortalama alyuvar hacmi (OAH), ortalama alyuvar hemoglobin (OAHb) ve ortalama alyuvar hemoglobin derişimi (OAHbD) değerlerinde istatistiksel anlamda herhangi bir farklılığın olmadığı belirlendi. Sonuç olarak, östrüs Siklusunun farklı dönemleri boyunca tespit edilen hematolojik değerlerde siklus dönemleri arasında istatistiksel olarak bir farklılığın olmadığı kanaatine varıldı.
Keywords: Hematolojik parametreler; hematokrit; hemoglobin; sığır; hematoloji; inek; akyuvarlar; kızgınlık dönemi; kan örneklemesi; alyuvar sayısı