Parasetamolün Diöstrus Dönemindeki Dişi Sıçanlarda Jejunum Ve İleum Düz Kaslarının Spontan Kontraksiyonları Üzerindeki in vitro Etkilerinin Araştırılması - Serhatlioglu, İhsan; Kacar, Emine; Bozyil, Ahmed Sait; Sayın, Orhan; Pervın, Mehtap; Oz, Zeynep Dila; Hekım, Munevver Gizem (My University, 2024)
Amaç: Parasetamol, geniş kullanım spektrumuna sahip bir analjezik ve antipiretik ajan olarak bilinir. Bu yaygın kullanımı, gastrointestinal sistem dahil olmak üzere birçok sistemi etkileyebilir. Daha önce yapılan çalışmalarda, parasetamolün uterin ve mesane düz kaslarında inhibitör etkinlik gösterdiği belirlenmiş olup, bu etkinliğin gastrointestinal sistemdeki düz kaslar olan jejunum ve ileumu da etkileyebileceği düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, parasetamolün jejunum ve ileum düz kaslarının spontan kasılmaları üzerindeki olası in vitro etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Diöstrus fazındaki Sprague-Dawley cinsi dişi intakt sıçanlardan alınan jejunum ve ileum stripleri (10x3x1 mm), izole organ banyolarına 1 gramlık gerim altında asılmıştır (n=7). Spontan kasılmaların regülasyonu ardından 1 mM ve 2 mM dozlarındaki parasetamol, nonkümülatif olarak eklenmiştir. Bu uygulamaların öncesinde ve sonrasında elde edilen zirveden zirveye (p-p), eğri altında kalan alan (EAA) ve maksimum kasılma değerleri (Emax) % değişim olarak standardize edilmiştir. Veriler, SPSS 22.0 programında eşleştirilmiş T testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Uygulanan farklı dozlardan elde edilen verilerin birbiriyle karşılaştırılmasında ise bağımsız örneklem T testi kullanılmıştır. Bulgular: 1 mM ve 2 mM dozda parasetamol uygulaması, hem jejunum hem de ileum düz kaslarının spontan kasılmalarının Emax, p-p ve EAA değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı azalmaya neden olmuştur (p<0.05). Sonuç: Parasetamol uygulaması, doz bağımlı olarak jejunum ve ileum düz kaslarının spontan kasılmaları üzerinde inhibitör etkiye sahiptir. Bu etki, gastrointestinal sistem patolojilerine sahip bireylerde parasetamol kullanımında göz önünde bulundurulması klinik olarak önem arz edebilir.
Keywords: Jejunum; sıçan; İleum; parasetamol; izometrik kasılma