THE INFLUENCE OF CULTURAL DIMENSIONS ON JOB SATISFACTION - AMANOR, SAMUEL (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu tez Türkiye'de çalışan Afrikalı göçmenler arasında Hofstede'nin altı kültürel boyutunun iş tatmini üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Çalışma özellikle Hoşgörü-Kısıtlama, Bireycilik-Toplulukçuluk, Belirsizlikten Kaçınma, Erkeklik-Dişilik, Güç Mesafesi ve Uzun-Kısa vadeli yönelim boyutlarına odaklanmaktadır. Gana, Nijerya, Güney Afrika ve Afrika'dan yasal olarak istihdam edilen Afrikalı çalışanlardan toplanan veriler hiyerarşik regresyon modeli kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, beş boyutun hepsinin -Hoşgörü-Kısıtlama, Bireyselcilik-Toplulukçuluk, Belirsizlikten Kaçınma, Erkeklik-Kadınlık ve Güç Mesafesi- iş tatmini ile anlamlı bir ilişki sergilediğini ortaya koymuştur. Bu boyutlar, iş tatmini üzerinde değişen derecelerde etkiye sahiptir; bu da, kültürel faktörlerin Türkiye'deki Afrikalı göçmenlerin genel iş tatmini düzeylerini önemli ölçüde etkilediğini düşündürmektedir. Ancak, katılımcılar arasında Uzun-Kısa vadeli oryantasyon ile iş doyumu arasında anlamlı bir ilişkinin bulunmadığı tespit edilmiştir. Bu alt boyutun, ankete katılan Afrikalı göçmenler arasında iş tatminini etkilemede önemli bir rol oynamayabileceği anlamına gelmektedir. Bulgular, özellikle Türkiye'deki Afrikalı göçmenler bağlamında, kültürel boyutların ve iş tatmininin kesişimine ilişkin mevcut bilgi birikimine katkıda bulunmaktadır. Sonuçlar, farklı geçmişlere sahip bireyler arasındaki iş tatmin düzeylerini incelerken kültürel faktörleri anlamanın ve dikkate almanın kültürel önemini vurgulamaktadır.

This thesis investigates the influence of Hofstede's six cultural dimensions on job satisfaction among African expatriates working in Turkey. The study specifically focuses on the dimensions of Indulgence-Restraint, Individualism-Collectivism, Uncertainty Avoidance, Masculinity-Femininity, Power Distance, and Long-Short term orientation. A hierarchical regression model was employed to analyse the data collected through a survey questionnaire administered to legally employed African individuals from Ghana, Nigeria, South Africa, and Ethiopia. Results revealed that all five dimensions—Indulgence-Restraint, Individualism-Collectivism, Uncertainty Avoidance, Masculinity-Femininity, and Power Distance—displayed a significant relationship with job satisfaction. These dimensions exerted varying degrees of influence on job satisfaction, suggesting that cultural factors significantly influence the overall job satisfaction levels of African expatriates in Turkey. However, it is worth noting that no significant relationship was found between Long-Short term orientation and job satisfaction among the participants. This implies that this particular dimension may not play a prominent role in influencing job satisfaction among the surveyed African expatriates. The findings contribute to the existing body of knowledge on the intersection of cultural dimensions and job satisfaction, specifically within the context of African expatriates in Turkey. The results highlight the importance of understanding and considering cultural factors when examining job satisfaction levels among individuals from different cultural backgrounds.
Kültürel boyutların iş tatmini üzerindeki etkisi
Keywords: İşletme