Toxocariasis seroprevalence in patients with rheumatoid arthritis - Kaplan, Mustafa; Kamanlı, Ayhan; Kalkan, Ahmet; Kuk, Salih; Gülkesen, Arif; Ardışoğlu, Özge; Demirdağ, Kutbettin (My University, 2005)
Romatoid arthrit (RA) etiyolojisinde immünogenetik duyarlılık faktörlerinin rol oynadığı kronik inflamatuar bir hastalıktır. Toxocara canis (T. canis) seroprevalansını araştırmak amacıyla ACR kriterlerine göre RA tanısı alarak takip edilen 45 RA'lı hasta ve 48 sağlıklı gönüllü kontrol grubu olarak çalışmaya alındı. Hasta ve kontrol grubunun yaş ortalamaları sırasıyla 50±14 and 49±13 idi. Her iki grupta ELISA ile T. canis IgG antikorları araştırıldı. Toxocara canis seroprevalansı hasta grubunda (%35,6) kontrol grubuna (%8,3) göre yüksek bulunurken (p=0.001) iki grup arasında davranış faktörleri (el yıkama sıklığı hariç) demografik ve sosyoekonomik faktörler yönünden anlamlı bir fark saptanmazken kedi köpek besleme ve besleme süreleri yönünden fark vardı. Toxocara seropozitif hastalar ve seronegatif hastalar arasında davranış faktörleri, demografik faktörler, sosyoekonomik faktörler kedi köpek besleme ve besleme süreleri, hastalığın aktif veya remisyonda olması, hastalık süresi ve hastalığın disabilite düzeyi yönünden anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuçlarımız T. canis infeksiyonunun RA gelişiminden bağımsız olarak kazanılmış olabileceğini ve RA'lı hastalardaki yüksek T. canis seroprevalansının bu gruptaki kedi köpek besleme sıklığından kaynaklanabileceğini göstermektedir.
Keywords: Seroepidemiyolojik çalışmalar; Sosyoekonomik faktörler; Enzim bağlı immünosorbent tayini; Toksokariaz; Romatizmal ateş; Toxocara canis