Karına yönelik ateşli silah yaralanmaları - Çetinkaya, Ziya; İlhan, Yavuz Selim; Bülbüller, Nurullah; Doğru, Osman; Akkuş, M. Ali; Caboğlu, Serdar (My University, 1998)
Karına yönelik ateşli silah yaralanmaları yüksek mortalite ve morbidite oranına sahip bir travma grubudur. Karına yönelik ateşli silah yaralanması nedeniyle servisimizde öpere edilen 55 hastanın kayıtlarını retrospektif olarak inceledik. Beş olgu laparotomide organ yaralanması bulunmadığından negatif eksplorasyon olarak değerlendirildi (% 9.1). Geriye kalanların 16'sında yalnızca bir, 34'ünde ise birden fazla karın içi organ yaralanmıştı. En sık yaralanan üç organ; kolon, ince barsak ve karaciğer idi. Üçü peroperatif dönemde olmak üzere toplam 7hasta kaybedildi (% 12.7). Hastaların Wunda değişik komplikasyonlargörüldü. Ortalama hastanede yatış süresi 14,3 gündü. Sonuç olarak; karına yönelik ateşli silah yaralanmaları, hastanede kalış süreleri uzun ve morbidite-mortalite oranları yüksek bir yaralanma şeklini oluşturmaya devam etmektedir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Acil Tıp; Cerrahi