Kriyojenik İşlem Uygulanan Elektro Erozyon Elektrot Takımının Performansının Araştırılması - Ay, Mustafa; Apak, Savas Apak (My University, 2024)
Bu çalışmada, Ti-6Al-4V alaşımının elektro erozyon ile işleme (EEİ) tezgâhında kullanılan elektrot malzemesinin kriyojenik işlem sonucunda takımın işleme performansı araştırılmıştır. Çalışma kapsamında, pirinç malzemeden seçilen elektrotlar [Oda sıcaklığı / ?184°C / Oda sıcaklığı] arasında bir çevrim ile kriyojenik işleme tabi tutulmuştur. Deneylerde pirinç ve kriyojenik pirinç elektrotlarla boşalım akımı (Ip), vurum süresi (Ton), bekleme süresi (Toff) ve boşluk voltaj (Vg) gibi en etkili işlem parametreleri değişken seçilmiştir. Deneyler sonucunda ürün kalitesini belirleyen, tekrar katılaşan katman kalınlığı, malzeme kaldırma oranı ve koniklik açısı ölçümleri yapılarak değerlendirilmiştir. Elektrotlara uygulanan kriyojenik işlem sonucunda, EEİ işlem performansında pozitif iyileşmeler elde edildiği tespit edilmiştir. Tekrar katılaşan katman kalınlığı, malzeme kaldırma oranı ve koniklik miktarı oranlarının Ip, Vg ve Ton pozitif yönde Toff ise negatif yönde etki ettiği sonucuna varılmıştır.
Keywords: Ti-6Al-4V; Elektro Erozyon ile İşleme (EEİ); Kriyojenik ısıl işlem