İnce İğne Aspirasyon Sitolojisi ile Tanı Konulan Parotis Lojunda Rabdomiyosarkom Olgusu - Coşkun, Feyza; Bülbüller, Nurullah; Yıldırım, Hanifi; Cihangiroğlu, Mutlu; Akarsu, Saadet (Fırat University, 2002)
Rabdomiyosarkom (RMS)'lar, sitolojide hücresel morfolojileri ve yapısal paternleri ile farklı bir yapı ortaya koyarlar. Benzer morfolojiye sahip bazı malign tümörlerden ayırımlarında immünhistokimyasal yöntemler mutlaka kullanılmalıdır. 7 yaşında bir kız çocuğunun sol parotis lojunda üç ay önce fark edilen ve hızla büyüyen, sert, fikse kitleye yapılan ince iğne aspirasyon sitolojisinde yüksek nükleus-sitoplazma oranlı, iğsi, yuvarlak, kayış benzeri ve raket benzeri hücreler ile yuvarlak rabdomyoblastlar mevcuttu. Vimentin, aktin, desmin ve myoglobin pozitif bulundu. Sitolojik tanı, kitle eksizyon piyesinin histopatolojik incelenmesinde doğrulandı.

Rhabdomyosarcoma (RMS) represent a different morphological pattern in cytologic examination by their cellular and structural morphology. Immunohistochemical methods must be used to discriminate this kind of tumours from same other malignancies with similar morphological pattern. Cytological examination of the needle aspiration material from a solid tumour in parotis region of a seven years old female patient who had a history of rapid growing swelling in her left cheek, revealed same spindle, strap, round and tadpole cells and large rhabdomyoblasts all of which had high nucleus to cytoplasm ratio. All cell types were positive for vimentin, actin, desmin and myoglobin. Cytologic diagnosis was proved by the hystopathologic examination.
A Case of Rhabdomyosarcoma in Parotis Region Diagnosed By Fine Needle Aspiration Cytology