Güneş Panellerinde Hücre Hasarının Tespiti ve Türleri: Kapsamlı Bir İnceleme - Doğan, Ferdi; Aktaş, Miktat; Olgun, Nevzat; Çalışan, Mücahit; Türkoğlu, İbrahim (Dicle Üniversitesi, 2026)
Güneş enerjisinden elektrik üretimi için kullanılan güneş enerjisi panellerinin sağlıklı çalışması, üretilen enerjinin verimliliği açısından önemlidir. Bu çalışmada güneş enerjisi panellerinden enerji üretimini etkileyen hasar türleri, bu hasarların enerji üretimine etkileri ve hasarların tespit yöntemleri ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Güneş enerjisi panellerinde hasarlar çevresel, mekanik, termal ve elektriksel faktörlerden dolayı meydana gelmektedir. Bu hasarlar enerji üretimini doğrudan olumsuz yönde etkileyerek verimliliği düşürmektedir. Çalışmada hasar türleri dört ana başlık altında incelenmiştir. Bunlar mekanik hasarlar (mikro çatlaklar, delaminasyon), termal hasarlar (sıcak nokta oluşumu, aşırı ısınma), elektriksel hasarlar (kısa devre, bağlantı kopmaları) ve çevresel hasarlardır (tozlanma, UV ışınlarının etkisi). Hasarların erken tespiti enerji kayıplarını önlemek ve panellerin ömrünü uzatmak için önemlidir. Hasar tespit yöntemleri incelendiğinde üç ana başlık altında toplanmıştır: Geleneksel yöntemler, ileri teknoloji tabanlı yöntemler ve diğer yöntemler. Çalışmada elde edilen bulgular derlenerek hasar tespit süreçlerinde karşılaşılan zorluklar, geleneksel yöntemlerin yetersizlikleri ve yapay zekaya dayalı ileri teknolojik yöntemlerin avantaj ve dezavantajları ortaya konularak hasar tespit süreçlerine yönelik çözüm önerileri sunulmuştur. Bu çalışma hasar tespit yöntemlerinin geliştirilmesi ve uygulanması için önemli bir rehber niteliği taşımaktadır.

The healthy operation of solar energy panels used for electricity production from solar energy is important in terms of the efficiency of the energy produced. In this study, the types of damage that affect energy production from solar energy panels, the effects of these damages on energy production and the methods of detecting the damages are discussed in detail. Damages in solar energy panels occur due to environmental, mechanical, thermal and electrical factors. These damages directly affect energy production negatively and reduce efficiency. The types of damages were examined under four main headings in the study. These are mechanical damages (micro cracks, delamination), thermal damages (hot spot formation, overheating), electrical damages (short circuit, disconnections) and environmental damages (dusting, effect of UV rays). Early detection of damages is important to prevent energy losses and extend the life of the panels. When the damage detection methods were examined, they were grouped under three main headings: Traditional methods, advanced technology-based methods and other methods. The findings obtained in the study were compiled and the difficulties encountered in the damage detection processes, as well as the inadequacies of traditional methods and the advantages and disadvantages of advanced technological methods based on artificial intelligence were revealed, and solution suggestions for damage detection processes were presented. This study provides an important guide for the development and application of damage detection methods.
Detection of Cell Damage and Types in Solar Panels: A Comprehensive Review
Keywords: Image Processing; Görüntü İşleme; Machine Vision; Yapay Görme; Artificial Intelligence (Other); Yapay Zeka (Diğer); Energy Generation; Conversion and Storage (Excl. Chemical and Electrical); Enerji Üretimi; Dönüşüm ve Depolama (Kimyasal ve Elektiksel hariç)