SOL-JEL YÖNTEMİ İLE NANO YAPILI B4C ÜRETİMİ - ANAR, ZEKİ ÖNDER (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bor karbür tozu sol-jel yöntemi kullanılarak üretilmiştir. Bu yöntem için bor kaynağı olarak borik asit, karbon kaynağı olarak ta PVA (Polivinil alkol) kullanılmıştır. Sırasıyla kurutma ve kalsinasyon işlemleri yapılmıştır. Kalsine edilen numune 1400°C'de açık atmosfer fırını (kül fırını) altında sinterlenmiştir. Ayrıca 1550°C'de atmosfer kontrollü argon gazı atmosferinde sinterlenmiştir ve 3 saat beklenmiştir. Karbon kaynağı PVA (Polivinil alkol) ve bor kaynağı borik asit karışımları hazırlanmıştır (80°C'de 30 dakika ). Kurutma (120°C'de 6 saat) ve sinterleme (800°C'de 2 saat ve 1400°C'de 1 saat) işlemleri yapılmıştır. Sinterleme sonrası elde edilen ürün XRD (X-ışınları Difraksiyonu), SEM (Taramalı Elektron Mikroskop) ve EDS Analizleri uygulanmıştır. Ayrıca sinterleme süresi ve sıcaklığının üretilen ürünün saflık derecesi üzerine etkisi de araştırılmıştır

Boron carbide powder is produced by using the sol-gel method. Boric acid as the boron source for this method, as the carbon source PVA (polyvinyl alcohol) was used. Respectively, drying and calcinations were carried out. The samples calcined at 1400°C in air furnace (muffle furnace) were sintered under. Besides 1550°C in controlled atmosphere was sintered in an argon gas atmosphere and allowed to 3 hours. Carbon source PVA (polyvinyl alcohol) and boron source is boric acid mixture sprepared (at 80°C for 30 minutes). Drying (at 120°C for 6 hours) and sintering (800°C for 2 hours and 1400°C for 1 hour) were performed. The product obtained after sintering XRD (X-ray diffraction), SEM (Scanning Electron Microscopy) and EDX analysis were applied. In addition, sintering time and the effect of temperature on the purity of the produced products light was also investigated.
Sol-gel method for the production of nano made B4C
Keywords: Metalurji Mühendisliği