YAKIT DÜZENLEYİCİ CİHAZIN YAKIT TÜKETİMİ VE EGZOZ EMİSYONU ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN DENEYSEL İNCELENMESİ - TANYERİ, BURAK (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu çalışmada, içten yanmalı motorlarda yakıt tasarruf cihazı kullanılarak yakıt tüketimi ve egzoz emisyonunun azaltılması amaçlanmıştır. Deneysel çalışmalar sonucu elde edilen veriler, geleneksel motor performans değerleri ile karşılaştırılmıştır. Çalışma, 4 zamanlı, 4 silindirli, içten yanmalı, direk enjeksiyonlu, buji ile ateşlemeli bir benzin motoru kullanılarak, yakıt hattı üzerine Yakıt Düzenleyici cihaz bağlanarak cihazın etkileri gözlenmiştir. Deneylerde benzin ve LPG yakıtları kullanılmıştır. Sonuç olarak kullanılan cihazın, yakıt tüketimi ve egzoz emisyonları üzerinde olumlu etkilerinin olduğu tespit edilmiştir.Çalışmanın birinci bölümünde konuya giriş yapılarak konu ile ilgili mevcut literatür çalışmalarından örnekler verilmiştir. İkinci bölümde, deneysel yöntem tanıtılmış, üçüncü bölümde elde edilen veriler sunulmuştur. Dördüncü bölümde, elde edilen sonuçlar tartışılarak yorumlanmış ve ilgili literatür ile ilişkilendirilmiştir. Beşinci ve son bölümde öneriler verilerek çalışma tamamlanmıştır.

In this study, it is aimed to reduce the fuel consumption and exhaust emission for inner combustion motors using fuel consumption device. The experimental findings were compared with conventional motor performance values. In the experiments, a gasoline engine with 4 chicly, 4 cylinders, inner combustion, direct injection, spark plug was used in which the fuel consumption device was fixed on the direct fuel line. The LPG and gasoline were used as fuel. As a consequence, it was observed that the fuel consumption device was beneficial on fuel consumption and exhaust emission.In the first chapter of the study, the subject was introduced and novel literature samples with relation to the subject were given. In the second chapter, the experimental method was described while the third chapter tells us the experimental findings. In the fourth chapter, the gathered experimental results were discussed deeply and associated with literature. In the fifth and final chapter, the study was completed with giving the recommendations.
Experimental investigation of the effects of fuel regulating device on the fuel consumption and exhaust emission
Keywords: Mühendislik Bilimleri; Makine Mühendisliği; Teknik Eğitim