Inhibition of Palmitoylcarnitine-Induced Increase In Intracellular Calcium Levels by Ryanodine in F11 Cell Lines - Ayar, Ahmet; Martin, Duncan J (Fırat University, 2001)
The aim of this study was to investigate the effects of palmitoyl carnitine on calcium homeostasis in F11 cell lines using calcium imaging technique. Cells were loaded with the calcium sensitive dye, fura-2 and intracellular free calcium concentration was measured by fluorescence imaging. Palmitoyl carnitine increased intracellular free calcium levels in a dose dependent manner. Pretreatment of cells with ryanodine significantly inhibited palmitoyl carnitine-induced increases in intracellular calcium levels. Data from this study demonstrates that palmitoyl carnitine may detorriate this cells by causing impairment in intracellular Ca2+ handling capacity.

Bu çalışmanın amacı palmitoil karnitinin F11 hücre serilerinde kalsiyum homeostazisi üzerine etkilerini kalsiyum görüntüleme tekniği kullanarak araştırmaktır. Hücreler kalsiyuma duyarlı flüoresan boya olan fura-2 ile yüklendikten sonra hücre içi serbest kalsiyum konsantrasyonu flüoresan yöntemi ile ölçüldü. Palmitoil karnitin doz bağımlı olarak hücre içi serbest kalsiyum düzeylerini artırdı. Hücrelerin riyanodinle ön muamele edilmesi palmitoil karnitinin sebep olduğu serbest kalsiyum düzeyi artışını anlamlı ölçüde inhibe etti. Bu çalışmanın bulguları palmitoil karnitinin bu hücrelere hücre içi kalsiyumu kontrol edebilme mekanizmalarını bozarak zarar verebileceğini göstermektedir.
F-11 HÜCRE SERİLERİNDE PALMİTOİL KARNİTİNİN İNDÜKLEDİĞİ HÜCRE İÇİ KALSİYUM ARTIŞININ RİYANODİNLE İNHİBİSYONU