BİNALARIN GÜNEY CEPHELERİNİN BİR GÜNEŞ ENERJİLİ ISITICI OLARAK KULLANILMASININ DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI - SAYIM, BAHAR (Fırat Üniveristesi, 2006)
Mevcut olan enerji kaynaklarının tükenmekte oluşu, yeni enerji kaynaklarınınaraştırılması ve geliştirilmesini gerektirmektedir. Bu durum dünyada olduğu gibi ülkemizde deyoğun ilgi gören bir konudur. Alternatif enerji kaynakları arasında güneş enerjisi en iyialternatif enerji olarak ortaya çıkmaktadır.Bu çalışmada; binaların ısıtılması amacıyla kullanılmak üzere, güneş enerjili havalıtoplayıcı tasarımlanmış ve imal edilerek uygulanmıştır. Tasarlanan bu yeni güneş enerjili havalıtoplayıcı, deney için inşa edilmiş olan iki odalı, biri kolektörlü diğeri kolektörsüz, deney evineuygulanarak güneşli günlerde sıcaklık farkında artış sağladığı görülmüştür.İmal edip denemiş olduğumuz bu toplayıcılı kollektörün, yeni yapılacak olan okulların,camilerin, depoların ve binaların güneye bakan dış cephelerine uygulanmasıyla, ülkemizinenerji talebindeki artışların azalacağı düşünülmektedir.Anahtar Kelimeler: Güneş Enerjisi, Havalı Güneş Kolektörü, Solarwall, Isıtma Sistemleri.VIII
An experimentally investigation of building-south sides by using a solarwall
Keywords: Enerji