Ortaokul Öğrencilerinin Teknoloji Algılarının Resimler - Özek, Müzeyyen Bulut (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı ortaokul öğrencilerinin teknoloji algılarının çizdikleri resimler ve bu resimleri açıkladıkları yazılı dokümanlar aracılığıyla belirlenmesidir. Araştırmaya Elazığ’da bir ortaokulda öğrenim gören 35 öğrenci katılmıştır. Öğrencilerin teknolojiye yönelik algılarını belirlemek için veriler resimler ve görüşmeler yoluyla toplanmış, elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda 6.sınıf öğrencilerinin çizdiği resimlerde bilgisayar, cep telefonu ve televizyon gibi teknolojik araç gereçlerin ön plana çıktığı gözlemlenmiştir. Ayrıca erkek ve kız öğrencilerin çizdiği resimlerin farklı olmadığı belirlenmiştir. Bununla birlikte cinsiyet ile öğrencilerin teknolojinin yararları kavramına ilişkin algıları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkinin bulunduğu ancak teknolojinin zararları kavramına ilişkin algıları arasında anlamlı ilişkinin bulunmadığı tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda, teknolojinin etkisiyle değişen dünyayı daha iyi anlamak için çocukların algılarını ve bakış açılarını yakalamaya odaklanacak daha fazla araştırma yapılması önerilmektedir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları