A DECISION SUPPORT SYSTEM AND TASK ANALYSES FOR MANAGEMENT OF FEMALE URINARY INCONTINENCE - KHEDER, HAREM ALI (Fırat Üniveristesi, 2020)
Stres İdrar Kaçırma (SUI) veya Üriner inkontinans, beklenmedik idrar kaybı ve sızıntısıdır. Fiziksel ve bedensel aktivite veya hareket, örneğin öksürük, hapşırma, koşma veya mesaneye stres ve baskı uygulayan ağır yükselme olduğunda olur. Bu sızıntının ana nedeni, sfinkter kaslarının düzensiz olması ve mesaneyi doğru bir şekilde kontrol etmek için devre dışı bırakılması ve kısa bir süre açılmasıdır. Bu tezde ilk önce cerrahi olmayan tedavi ile stres üriner inkontinans ile ilgili çeşitli tedaviler ve cerrahi tedavi için tanımlanmış adımlar gibi çeşitli tedaviler açıklanmış ve gerçekleştirilmiştir: Kolposüspansasyon, Üretral Sapanlar, Enjeksiyon tedavisi Macroplastique ve ameliyat öncesi, cerrahi ve ameliyat sonrası prosedür. Sonuç olarak, şu anda mevcut olan popüler ve yaygın cerrahinin ne olduğunu zaten açıklamış ve cerrahi prosedürlerin her biri arasındaki başarı ve frailer oranlarını karşılaştırmıştır. Üriner atılımdaki değişikliklerle tanımlanan hemşirelik kararlarını daha iyi araştırmak için, NANDA-I'in gösterici karakterizasyonu ile FCM'yi kullanan duygusal destekleyici bir seçim ağı oluşturmuştur. Her bir idrar kaçırma tipi ve Bulanık Bilişsel Harita algoritması için tanım özelliklerini paylaşan NANDA-I 2018-2020 versiyonuna dayanarak, doktor ve uzman hemşirelerin kliniklerden ve hastanelerden uzmanlara izin vermesi için bir web uygulaması karar destek sistemi olarak oluşturuldu hasta problemlerini teşhis edip inceleyin ve hangi tip inkontinansa sahip olduklarını teşhis edip tespit etmede uzmanlaşın ve doğru tedaviyi seçin. Oluşturulan karar destek sistemleri, idrar giderimindeki ayarların farklı bulunması için farklı ana ve uzman çerçevelere analiz edilmiş iyi bir uygulama sergilemiştir. Zaten bu tür bir görselleştirmeye, varsayımsal perspektiflerden ve sağlık uygulamasına kaynak koymanın önemini ikna ettim. Büyük sonuçlara rağmen, FCM arzu idrar kaçırma ve tüm idrar kaçırma analizlerini ayırt etmek için geliştirilmelidir.

Stress Urinary Incontinence (SUI) or Urinary incontinence is the unexpected loss and leakage of urine. It's happens when physical and bodily activity or motion, for instance , coughing, sneezing, running or heavy rising which puts stress and pressure on bladder. The main reason of this leakage is that the sphincter muscles are in disorder and disable to control the bladder correctly and it's to open briefly. In this thesis explained and performed the variety of treatments about stress urinary incontinence first with non-surgical treatment and identified steps for surgical treatment such as: Colposuspension, Urethral Slings, Injection therapy Macroplastique and explain all steps in pre-surgery, surgery, and post-surgery procedure. As a result already explained what's the popular and common surgery which is now available and compare the rates of success and frailer between each of the surgery procedure. So as to better investigate the nursing judgments identified with modifications in urinary disposal, built up a choice emotionally supportive network utilizing FCM with the demonstrative characterization of NANDA-I. Based on the NANDA-I version 2018-2020 which shared the definition characteristics for each type of urinary incontinence and Fuzzy Cognitive Map algorithm, created a web-application as a decision support system in order to let the physician and specialist nurses from clinics and hospitals diagnosis and examine patient problems and make them an expert in diagnosis and detecting which type of incontinence they have and choose the right treatment. The decision support systems created exhibited a decent execution analyzed to different kinds of master and expert frameworks for differential finding of adjustments in urinary removal. Already I persuaded importance of putting resources in this type of visualization, from the hypothetical perspectives and with the application of health. Notwithstanding the great outcomes, the FCM ought to be improved to distinguish the analyses of desire urinary incontinence and all out urinary incontinence.
Kadın idrar kaçırma tedavisine yönelik karar destek sistemi ve görev analizi
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol