TURKCELL "EMOCANLAR" ÖRNEĞİYLE PAZARLAMA HALKLA İLİŞKİLERİNDE TRANSMEDYA HİKÂYECİLİĞİ UYGULAMALARI - ÇALIK, MERVE (Fırat Üniveristesi, 2019)
Günümüz yaşam koşullarında bireyler, değişen beklenti ve ihtiyaçlarını karşılamak için markalar hakkında daha çok bilgi almak, marka hakkındaki görüşlerini bildirmek, tercih ve isteklerini karşılayabilecek kuruluşları bulmak için yoğun bir çaba sarf etmektedir. Marka ile sürekli iletişim halinde olmak isteyen tüketicinin beklentisini karşılamaya çalışan firmalar, tüketicinin gönüllü katılımını sağlayan transmedya hikâyeciliği stratejisini iletişim kampanyalarında kullanmaya başlamıştır. Bu çalışmada; transmedya hikâye anlatımını pazarlama ve halkla ilişkiler açısından değerlendirip yapılan kampanyalar ele alınırken, marka imajı ve marka farkındalığı oluşumunda transmedyanın önemini, çoklu ortamda yapılan uygulamaların hedef kitlenin genişlemesinde nasıl etkili olduğunu, hikâye oluşturulurken konunun hangi açıdan ve hangi karakter ile anlatılmaya çalışıldığı açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırmanın evrenini günümüzde transmedya hikâye anlatıcılığını kampanyalarında kullanan markalar oluşturmaktadır. Bu kampanyaların hala devam ediyor olmasına dikkat edilmiştir. Çünkü seçilen evren ne kadar güncel olursa, analiz ve inceleme o kadar sağlıklı olacaktır. Araştırmanın örneklemini ise, seçilen evren içinde konuyla ilgili olarak en uygun kampanya "Turkcell Emocanlar" seçilmiştir. Araştırma pazarlama halkla ilişkiler alanını kapsamaktadır. Buna bağlı olarak reklam kampanyasında transmedya hikâyeciliği kullanımı ile sınırlıdır. Veri toplama aracı olarak nitel bir çalışma olduğu için literatürde daha önce transmedya konusundaki çalışmalar incelenerek, Turkcell firmasının "Emocanlar" kampanyası transmedya hikâyeciliği kapsamında çözümlemeler yoluyla analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, transmedyal anlatı kullanılarak yürütülen pazarlama ve halkla ilişkiler faaliyetlerinde marka farkındalığı oluşmakta, tüketicinin hikâyeye katılması ile diyalogsal iletişim ortamının arttığı ve marka ile aralarında özel bir bağ oluştuğu görülmektedir. Transmedya hikâyeciliği ile hedef kitlesini genişleten markanın pazar payının arttırdığı, bununla birlikte hikâye oluşumunda seçilen karakterlerin tüketicilerle benzer yönlerinin olması hikâyenin daha çok benimsenip rakipleri arasından sıyrılarak dikkat çekmesine olanak sağlamıştır.

In today's living conditions, it is possible to search for individuals, expectations and more information for our members, to express their opinions about the brand, to prefer and demand. The companies, who are trying to meet the expectations of the prospective customer who want to be in constant communication with the brand, have started to use the service of customer-oriented service concept, transmedian story-telling strategy in communication campaigns. In this study; Transmedia storytelling is evaluated in terms of marketing and public relations, while campaigns are evaluated, it is tried to explain the importance of transmission in the formation of brand image and brand awareness, how the practices in multimedia are effective in the expansion of the target audience, and in which way and in which character the subject is tried to explain while creating the story.The universe of the research consists of brands that use transmedia storytelling in their campaigns. These campaigns are still ongoing. Because the selected universe is up to date, analysis and review will be as healthy. The sample of the study was selected as evren Turkcell Emocanlar en, the most appropriate campaign in the chosen universe. Research covers marketing and public relations. In this respect, the use of transmedian storytelling in the advertising campaign is limited.As it is a qualitative study as a data collection tool, studies on transmeduality in the literature were examined and the relationship between advertising and transmeduality was analyzed. Afterwards, Turkcell's Emocanlar â campaign was analyzed through analyzes within the context of transmedia storytelling. According to the results obtained in the study, brand awareness is formed in the marketing and public relations activities carried out by using transmedial narrative. With the brand story expanding its target audience, the market share of the brand has increased, and the characters selected in the story formation have similar aspects to the consumers.
Transmedia storytelling applications on marketing public relations with the sample of Turkcell "Emocanlar"
Keywords: İletişim Bilimleri; İşletme; Halkla İlişkiler