TOPİKAL MİTOMİSİN C'NİN MASTOİDEKTOMİ SONRASI GUİNEA PİG MASTOİD MUKOZASINDA OLUŞTURDUĞU HİSTOPATOLOJİK DEĞİŞİKLİKLER: DENEYSEL HAYVAN MODELİ - ÖZTÜRK, LEVENT (Fırat Üniveristesi, 2003)
I. ÖZET Kronik otitis medialı (KOM) hastaların büyük bir kısıra klasik yöntemlerle başarıyla tedavi edilmesine rağmen, %5 kadar hasta çeşitli operasyonlara gereksinim duymaktadır. Bu hastaların büyük çoğunluğuna radikal mastoidektomi uygulanmasına rağmen kalıcı kulak akıntısı görülebilmektedir. Bu nedenle KOM ülkemizde ve dünyada sosyal bir sorun olmaya devam etmekte, bu konuda yeni tedavi protokolleri araştırılmaktadır. Lokal uygulanan mitomisin C'nin (MMC) insan fibroblastlarının proliferasyonu inhibe ettiği, granülasyon dokusu ve skar oluşumunu azalttığı gösterilmiştir. Çalışmamızda, topikal MMC'nin, mastoidektomi sonrası guinea pig mastoid kavite mukozasında oluşturduğu histopatolojik değişiklikler araştırıldı. Çalışmaya 25 guinea pig alındı. Guinea piglerin her iki kulağına lokal anestezi altında mastoidektomi yapıldı. Herbir guinea pigin sol mastoid kavitesine (çalışma grubu) 0.04 mg/ml konsantrasyonunda MMC emdirilmiş spongostan parçaları, sağ mastoid kavitesine (kontrol grubu) ise kuru (hiçbir şey emdirilmemiş) spongostan parçalan yerleştirildi. Postoperatif 21. gün mastoid kaviteler; absorbabl spongostan artığı (ASA), apse, fibrozis, vaskülarizasyon, polimorfonüveü Iökosit (PNL) infiltrasyonu, ödem, lenfoplasmositer iltihabı infiTtrasyon (LPÎÎ) ve granülasyon dokusu oluşumu açısından değerlendirildi. Mastoid kaviteler incelendiğinde ASA, apse, fibrozis, vaskülarizasyon, ödem ve LPÎÎ açısından çalışma ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmezken (p>0.05), PNL infiltrasyonu ve granülasyon dokusu açısından anlamlı farkın olduğu saptandı (p< 0.05). MMC'nin uygulandığı kavitelerde, granülasyon dokusu oluşumunun anlamlı olarak azaldığı görüldü. Çalışmamızda, topikal olarak uygulanan MMC'nin granülasyon dokusu gelişimini anlamlı derecede azalttığı saptanmıştır. MMC'nin ototoksik etkisi tam olarak bilinmemektedir. Yapılacak çalışmalarda ototoksik etkisinin olmadığı gösterildikten sonra, özellikle mastoidektomilerden sonra akan kulaklarda granülasyon dokusu gelişimini azaltmak amacıyla MMC'nin topikal olarak kullanılabileceği düşüncesindeyiz. Anahtar Kelimeler: Kronik otitis media, mitomisin C, otore, granülasyon dokusu.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz; Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)