Kronik böbrek yetmezliğinde kafatabanı erozyonu: İki olgu sunumu - Özveren, M. Faik; Deda, Haluk; Tiftikçi, Murat T.; Çobanoğlu, Bengü; Eol, Fatih S.; Çeliker, Hüseyin (My University, 2002)
Amaç: Spontan rinore etyolojisinde kronik böbrek yetmezliğinin gösterilmesi. Olguların sunumu ve uygulanan girişim: Kronik böbrek yetmezliği olan iki olguda spontan beyin omurilik sıvısı kaçağı saptandı. Birinci olguda bilgisayarlı beyin tomografide lamina kribroza deliklerinin genişlemiş olarak görülmesi üzerine anterior fossa onarımı, ikinci olguda sfenoid sinüs içerisinde şüpheli beyin omurilik sıvısı kolleksiyonu görüntüsü nedeni ile transsfenoidal girişimle sfenoid sinüs obliterasyonu uygulandı. Ameliyat sonrası 1 yıllık izlemde her iki olguda da rinore görülmedi. Sonuç: Olgularımızda kronik böbrek yetmezliğinin seyri sırasında ortaya çıkan renal osteodistrofi'nin yol açtığı kafa tabanı erozyonuna bağlı olarak spontan rinore oluştuğu sonucuna varıldı.
Keywords: Sfenoid sinüs; Tedavi sonucu; Böbrek yetmezliği; kronik; Cerrahi işlemler; operatif; Nörolojik belirtiler; Beyin omurilik sıvısı rinoresi