DEDE KORKUT ANLATILARINDA BÜYÜLÜ GERÇEKÇİLİK - ŞEN, CEMİLE (Fırat Üniveristesi, 2018)
Dede Korkut Anlatıları, Türklerin İslamiyet'i kabulünden sonra kaleme alınan ve İslamiyet öncesi ve sonrası Türk yaşayışı, dili, tarihi, edebiyatı ve kültürüne ait oldukça zengin bir arka- plan kültürüne ve içeriğine sahip anlatılar olarak Türk yazın tarihinde önemli bir yere sahiptir. Türk edebiyatında önemli bir yere sahip olan Dede Korkut Anlatıları üzerine yapılmış çalışmalara farklı bir boyut kazandırmak ve önceki çalışmalara katkıda bulunmak amacıyla hazırlanan Dede Korkut Anlatılarında Büyülü Gerçeklik adlı tez çalışmasında söz konusu anlatılar üzerinden kuramsal boyutta büyülü gerçekçilik incelenmiştir. Dede Korkut Anlatılarının Dresden Nüshası dâhilinde mevcut olan on iki anlatı büyülü gerçekçilik kapsamında incelenip yorumlanmaya çalışılmıştır. Bu on iki anlatıdan hareketle Türk milletinin zengin kültürü, köklü tarihi, yaşayışı ve inancı; anlatıların kusursuz ve orijinal bir şekilde oluşturulan vaka örgülerine, kişiler dünyasına, zaman- mekân unsurlarına ve izlekler çerçevesine değinilerek büyülü gerçeklik türünün dünya edebiyatında müstakil bir edebi tür olmasına katkısı bağlamında değerlendirilmiştir.

"Dede Korkut Narratives", has an important place in the history of Turkish literature as stories about the Turkish culture, language, history, literature and culture, which have been taken after the acceptance of Islam by the Turks and have a rich cultural background and content. Dede Korkut, who has a very important place in Turkish literature, has studied the elements of fantasy and magical reality in his thesis work "Magical Reality in Dede Korkut Narratives" which was prepared to contribute to previous works by giving a different dimension to his works. Based on the Dresden Nude of Dede Korkut 12 narratives in this copy were examined and interpreted within the scope of "Magical Realism". From these twelve narratives, the rich culture, deep-rooted history, time and part of space, life and faith of the Turkish people have been evaluated in the context of "magical realism" and "fantastic".
Magical realism in Dede Dorkut narratives
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı