KOLON ADENOKARSİNOMLARINDA KRAS MUTASYONU GÖRÜLME SIKLIĞI VE LENF NODU METASTAZI İLE İLİŞKİSİ - VARLI, GÖKHAN (Fırat Üniveristesi, 2015)
Gastrointestinal sistemin en yaygın malignitesi olan kolon kanserleri mortalite ve morbiditenin ana nedenlerinden biridir. Kolorektal kanser tedavisinde en son varılan nokta EGFR hedefli ajanların kullanılmasıdır. Tedaviye ilişkin kararlarda RAS mutasyon durumu dikkate değer bir role sahiptir. Kanserlerdeki RAS mutasyonlarının %90'ı KRAS geninde ortaya çıkar. KRAS mutasyonlarının çoğu kodon 12, 13, 59 ve 61'de tanımlanmıştır. KRAS geninin 12. ve 13. kodonunda mutasyon olması durumunda EGFR'yi hedefleyen ajanların tedavisine yanıt vermedikleri, KRAS geni wild tip olanların ise tedaviye uygun adaylar olduğu bilinmektedir. Kolorektal kanserlerin %30-40'ında KRAS gen mutasyonu izlediğinden tedaviye başlamadan önce mutasyon taraması önemlidir. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı arşivinden seçilen 60 adet lenf nodu metastazlı ve 60 adet lenf nodu metastazı olmayan toplam 120 adet orta derecede diferansiye kolon adenokarsinomu örneği alınmıştır. Çalışmamızda lenf nodu metastazı olmayan olgularda %35 (21/60), lenf nodu metastazlı olgularda %40 (24/60) olmak üzere tüm olgularda %37.5 (45/120) oranında KRAS mutasyonu olduğu görüldü. KRAS mutasyon oranı lenf nodu metastazlı olgularda lenf nodu metastazı olmayan olgulara göre daha yüksek görülmekle birlikte istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Tüm olguların %33.3'ünde kodon 12'de, %4.1'inde kodon 13'de, lenf nodu metastazı olmayan olguların %30'ü kodon 12'de, %5'i kodon 13'de, lenf nodu metastazlı olguların %36.6'sı kodon 12'de, %3.3'ü kodon 13'de KRAS mutasyonu izlendi. KRAS kodon 12 ve kodon 13 mutasyon dağılımı bakımından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı (p>0,05). KRAS kodon 61'de ise mutasyona rastlanmadı. KRAS mutasyonu ile yaş, cinsiyet, tümör çapı ve tümör lokalizasyonu arasında anlamlı korelasyon görülmedi (p>0,05). Sonuç olarak; çalışmamızda orta derece diferansiye kolon adenokarsinomlarında %33.3'ünde kodon 12'de ve %4.1'inde kodon 13'de olmak üzere %37.5 oranında KRAS mutasyonu izlendi. KRAS kodon 61'de mutasyona rastlanmadı. KRAS mutasyonu ile lenf nodu metastazı arasında anlamlı korelasyon bulunmadı.

Colon cancer is the most common malignancy of the gastrointestinal tract and one of the main cause of mortality and morbidity. Latest point reached in the treatment of colorectal cancer is the use of EGFR-targeted agents. RAS mutation status plays a considerable role in decisions about treatment. In cancer, 90% of RAS mutations occur in the KRAS gene. Most of KRAS mutations are described in codon 12, 13, 59 and 61. In case of KRAS gene mutations in codons 12 and 13 they do not respond to the treatment of EGFR-targeted agents, of the wild-type KRAS gene are known to be suitable candidates for the treatment. Mutation screening before starting treatment is important because KRAS gene mutations are seen by 30-40% of colorectal cancers. A total of 120 moderately differentiated colon adenocarcinoma samples, 60 cases withv lymph node metastases and 60 without lymph node metastasis were taken from Firat University Faculty of Medicine Department of Pathology archives. In our study, KRAS mutation rate was seen by 35% of patients without lymph node metastasis (21/60), 40% with lymph node metastases (24/60) and 37.5% (45/120) in all cases. KRAS mutation rate was higher at patients with lymph node metastasis than without metastases, but there were no statistically significant differences (p> 0.05). KRAS mutations were detected as 33.3% of all cases in codons 12, 4.1% in codon 13; at patients without lymph node metastases 30% in codon 12, 5% in 13 codon; at patients with lymph node metastases of 36.6% codons 12 and 3.3% codon 13. There was no statistically significant difference between the groups in terms of distribution of KRAS mutations codon 12 and codon 13 (p> 0.05). In conclusion; In our study, KRAS mutations were observed 37.5% percentage at moderately differentiated adenocarcinomas of the colon, as 33.3% in codon 12, and 4.1% in codon 13. KRAS codon 61 mutation was not observed. There was no significant correlation between lymph node metastases with KRAS mutations.
The incidence of kras mutati?on in colon adenocarci?noma and association with LYMPH node metastasis
Keywords: Patoloji; Genetik