Adneksiyal torsiyonlarda salpingooferektomi ve detorsiyon uygulamasının akciğer üzerine etkilerinin karşılaştırılması - Sapmaz, Ekrem; Çelik, Hüsnü; Özercan, İ.; Moğulkoç, Rasim (My University, 2000)
Amaç: Deneysel olarak ratlarda olusturulan adneksiyal torsiyonlarin tedavisinde uygulanan salpingooferektomi ve adneksiyal detorsiyon yönteminin akcigerler üzerine etkilerinin arastirilmasi. Gereç ve Yöntem: Toplam 28 wistar tipi disi rat rasgele seçilerek olusturulan ve herbiri 7 rat içeren 4 gruba ayrildi. Adneksiyal torsiyon yapilan gruplardan birine 24 saat sonra salpingooferektomi (Grup I) digerine detorsiyon (Grup II) yapildi. Diger iki gruptan birinde sadece laparatomi (Grup III) yapilirken digerinde sadece anastezi yapildi (Grup IV). Ikinci islemden 24 saat sonra bütün ratlar dekapite edilerek akcigerleri makroskopik ve mikroskopik olarak degerlendirildi. Bulgular: Detorsiyon uygulanan grupta patolojik makroskobik ve mikroskobik bulgular diger gruplara göre anlamli olarak fazla bulundu. Sonuç: Detorsiyon prosedürünün akcigerde patolojik makroskobik ve mikroskobik bulgular üzerinde arttirici bir role sahip oldugu tespit edildi.
Keywords: Adneksa hastalıkları; Sıçanlar; Akciğer; Modeller; hayvan; Laparotomi; Jinekolojik cerrahi prosedürler; Torsiyon