SPUREN DES PATHOLOGISCHEN SINN UND HEROISMUS IN JOSEPH ROTHS ROMAN “SPINNENNETZ” - Tuncer, Cihan (Fırat University, 2020)
Joseph Roth 20. yüzyılın en önemli yazar ve gazetecilerinden biridir. Yeni Nesnelcilik akımının öncüleri arasında önemli bir yere sahip olan yazar, gazetecilik mesleğinden kalma alışkanlıkla belge, tanıklık ve gözleme dayalı şekillendirdiği yapıtlarında, yazdığı döneme ayna tutma, zamanın ruhunu yansıtma amacı güder. 1923 ve 1929 yılları arasında kaleme aldığı yapıtlarında toplumsal bir panorama sunan yazarın yapıtlarında savaştan dönenlerin yaşadığı yabancılaşma, yersiz yurtsuzlaşma problemi ana motifler olarak göze çarpar. Yazarın ilk romanı olan Örümcek Ağı da bir Heimkehrer (savaştan dönen kişi) romanı olup, roman bir Heimkehrer olarak ana figürün yaşadığı yabancılaşmayı, başarısızlığa uğrayan toplumsal uyumu ve Nazilerin kurbanı oluşunu konu edinir. Bu makalede, yazarın ilk romanı olan Örümcek Ağı romanında iki savaş arası dönemde bireyi Nasyonal Sosyalistlere yaklaştıran “patolojik anlam ve kahramanlık” araştırıldı.