Başören (Gürün-Sivas) sedimanter ve yeniden harektlenmiş barit yataklarının özellikleri - Bölücek, Cemal; Akgül, Muharrem; Sağıroğlu, Ahmet (My University, 2004)
Başören barit cevherleşmesi, Orta Albiyen-Kampaniyen yaşlı Yanıktepe formasyonu içerisinde Belpınarı ve Ardıçlı Tepe olmak üzere, başlıca iki ayrı yerde izlenmektedir. Bu formasyon; kireçtaşı litolojisinde olup, alt seviyelerinde bol miktarda çört yumruları içermektedir. Belpınarı cevherleşmesi önemli oranda çört yumruları içerirken, Ardıçlı Tepe cevherleşmesi olduça saf ve masif seviyeler halinde izlenmektedir. Barit cevherleşmesi mono mineralli olup, ince taneli birincil baritler ve iri taneli ışınsal, polisentetik ikizli diyajenetik barit minerallerinden oluşmuştur. Bazı örneklerde barit konkresyonları da görülmektedir. Her iki yatakta da gang minerali olarak az miktarda kuvars ve kalsit mineralleri bulunmaktadır ve iz element konsantrasyonu bakımından oldukça fakirdir. Arazi gözlemleri, mikroskopik veriler, mineral parajenezi ve iz element jeokimyası Belpınarı cevherleşmelerinin sin-sedimanter-erken diyajenetik evrede oluştuğunu göstermektedir. Baritler, kısmen geç diyajenetik evrede yeniden hareketlenerek daha üst seviyelerdeki kırık zonlarına yerleşmiş ve Ardıçlı Tepe cevherleşmelerini oluşturmuş olabilir. Tüm bu cevherleşmeler daha sonraki tektonizmadan etkilenmişlerdir.
Keywords: Jeoloji