SOSYAL BİLGİLER DERSİ TUTUM ÖLÇEĞİNİN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI - Gömleksiz, Mehmet Nuri; Kan, Ayşe Ülkü (Fırat University, 2013)
Bu çalışmanın amacı, ilköğretim öğrencilerinin Sosyal Bilgiler dersine ilişkin tutumlarını ölçebilecekgeçerli ve güvenilir bir araç geliştirmektir. Çalışma grubu 651 altıncı sınıf öğrencisinden oluşmuştur. Ölçekgeliştirme süreci, ilgili literatürün taranması, görüşmeler yoluyla uzman görüşlerinin alınması, maddehavuzunun oluşturulması ve ön analiz işlemi aşamalarından oluşmaktadır. Maddelerin faktör analizineuygunluğu için KMO (.96) ve Bartlett’s test (8.990) değerleri hesaplanmış ve chi-square değeri (p=0.000)anlamlı bulunmuştur. Analiz sonucunda sevme (?=.87), yarar (?=.88), ilgi (?=.77), istek (?=.76) ve güven(?=.74) olarak isimlendirilen beş faktör belirlenmiştir. Beş faktörlü ölçeğin açıkladığı toplam varyans yüzde55.95’tir ve maddelerin faktör yükleri. 48 ile. 78 arasında değişmektedir. Ölçek 14’ü olumlu, 15’i olumsuztutumları ölçen toplam 29 maddeden oluşmaktadır. Analiz sonuçları ölçeğin öğrencilerin Sosyal Bilgilerdersine yönelik tutumlarını ölçebilecek geçerli ve güvenilir bir araç olduğunu göstermektedir.